Congress0 comments 0 share
Όλα τα άρθρα

Πάσχα στην Κέρκυρα – Το έθιμο Μπότηδες

07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022

Εντυπωσιακό και θορυβώδες, το Πάσχα στην Κέρκυρα φέρνει στο νου όλων το περίφημο έθιμο με τους μπότηδες που λαμβάνει χώρα το Μεγάλο Σάββατο στην καρδιά της όμορφης πόλης. Η φύση είναι ντυμένη στα πράσινα, με τις ευωδιές των λουλουδιών, και η πόλη να ετοιμάζεται να υποδεχτεί ένα μεγάλο θρησκευτικό γεγονός.

Το έθιμο Μπότηδες στη Σπιανάδα στην Κέρκυρα είναι ένας συνδυασμός Ενετικών Παραδόσεων και Ορθόδοξων εθίμων.

[...]


0 comments 0 share
Όλα τα άρθρα

Οδικές εκδρομές στο Εξωτερικό για Απόκριες & 25η Μαρτίου με Grecos.gr!

16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022
Ταξιδεύουμε μαζί στην Ευρώπη και τον κόσμο! [...]

0 comments 0 share
Όλα τα άρθρα

Το Πάσχα στην Πάτμο αποτελεί μοναδική εμπειρία ζωής

11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022
[...]
0 comments 0 share
Όλα τα άρθρα

0 comments 0 share
Όλα τα άρθρα


0 comments 0 share
Όλα τα άρθρα

Τι θα ζήσεις στο Καρναβάλι της Κέρκυρας!!!!!

27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2022
Αυτοκρατορικό βενετσιάνικο παλάτι θα θυμίζει η Κέρκυρα κατά τη διάρκεια των Αποκριών. Μια εποχή παραμυθένια που «δένει» την ταυτότητα του νησιού από το χθες στο σήμερα. Η μασκαράτα και τα επτανησιακά έθιμα στόχο έχουν τη διασκέδαση, το πικάντικο κουτσομπολιό και το σκανδαλιάρικο περίπαιγμα των Αποκριών. Τα κερκυραϊκά αποκριάτικα έθιμα χάνονται στα βάθη των αιώνων, αλλά διατηρούν μέχρι και σήμερα μία μοναδική και ξεχωριστή αίγλη έναντι των άλλων εθίμων στην Ελλάδα.  Χαρακτηρίζονται από την ανάδειξη του πλούτου και της αίγλης άλλων εποχών και συνάμα της «ελαφροσύνης» των τότε «κυριών» και την παραφιλολογία και περίσσια επιδειξιμανία των τότε αρχόντων. 


Η πλατεία Σπιανάδα και το «Λιστόν» που πήρε το όνομά του από όλους εκείνους που ήταν στη λίστα των ευγενών της εποχής (List On) και ήταν οι μόνοι που επιτρεπόταν να «βολτάρουν» κάτω από τις σκεπαστές καμάρες για να μην βρέχονται αλλά και να μην λασπώνονται, θα είναι το επίκεντρο των εκδηλώσεων.  
Γλέντια, αποκριάτικα τραγούδια, χοροί, δρώμενα από όλη την Ελλάδα, καντρίλιες, το «Κρασοδικείο», η «Βενετσιάνικη περαντζάδα», το Γαϊτανάκι, το Βενετσιάνικο πηγάδι και το «κυνήγι θησαυρού» είναι μερικές από τις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν τις επόμενες ημέρες στο νησί. Στο Λιστόν θα ξεκινήσει και η πρώτη πομπή του «Σιορ Καρνάβαλου», που θα δεχθεί, στην αρχή, τιμές και δόξες, για να ακολουθήσει μετά από μία εβδομάδα ακριβώς ο δημόσιος διασυρμός του και αφού απολογηθεί ενώπιον όλων για την άστατη κοινωνική και προσωπική ζωή του, στο τέλος θα τιμωρηθεί στην πυρά, παίρνοντας μαζί του κάθε κακό, δίνοντας ελπίδα για εξυγίανση.

Την Κυριακή 1 Μαρτίου η Κέρκυρα «πλημμυρίζει» από καρναβαλίστικα άρματα και μασκαρεμένους κάθε φαντασίας , η μεγαλειώδης παρέλαση ξεκινά στις 12.00 το μεσημέρι και διαρκεί περισσότερο από πέντε ώρες.


Όλοι συμμετέχουν στα δρώμενα, ενώ το γλέντι θα διαρκέσει μέχρι τα ξημερώματα της Καθαρά Δευτέρας. Η αυλαία των Αποκριών στην Κέρκυρα, θα πέσει στην ύπαιθρο, με καρναβαλιστικές παρελάσεις. Η μεγαλύτερη είναι αυτή που αναβιώνει κάθε χρόνο στους Αυλιώτες.

Γκιόστρες: έθιμο Καρναβαλιού στο πνεύμα των ιπποτών από την Ενετοκρατία

Ένα από τα έθιμα του Καρναβαλιού που έφεραν οι Βενετοί τον 16ο αιώνα ήταν οι «Γκιόστρες» (giostre), το «Ιππηλάσιον» σύμφωνα με την μετάφραση από τον ιταλικό τίτλο, δηλαδή ιππικοί αγώνες. Οι  giostre των Βενετών ήταν επηρεασμένες από το ιπποτικό πνεύμα στα χρόνια της Αναγέννησης. Στην Κέρκυρα αθλοθετήθηκαν δύο giostre την περίοδο του Καρναβαλιού. Στην μία έπαιρνε μέρος η νεολαία των οικογενειών που μετείχαν στο Συμβούλιο της πόλης, και στην άλλη οι στρατιώτες της φρουράς. Η δεύτερη τελούταν στο Παλιό Φρούριο ενώ η πρώτη στην Κάτω Πλατεία. Στην giostra all’ annello, έπρεπε τρέχοντας οι έφιπποι νεαροί ευγενείς να περάσουν με τη λόγχη ένα δαχτυλίδι. Στην giostra alla quintana ή saracino, έπρεπε να καταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα χτυπήματα σε ανδρείκελο (μαριονέτα). Πετεγολέτσα :  Έθιμο Καρναβαλιού στην  Κέρκυρα 

Το δρώμενο διεξάγεται πάντα σε υπαίθριο χώρο και στις «φανέστρες», τα παράθυρα δηλαδή των ιδιόμορφων κερκυραϊκών σπιτιών, όπου οι γυναίκες που είθισται να είναι ηθοποιοί, μέσα από τη σάτιρα και το κουτσομπολιό καυτηριάζουν ανθρώπους, γνωστούς και μη και διάφορες καταστάσεις που συμβαίνουν είτε στην Κέρκυρα, είτε ευρύτερα στην Ελλάδα.


 

[...]

0 comments 0 share
Όλα τα άρθρα