Blog

04 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ταξίδι στη Βουδαπέστη :τι να κάνεις οπωσδήποτε !

0 comments 0 share
Ταξίδι στη Βουδαπέστη :τι να κάνεις οπωσδήποτε !8 must ,που δεν πρέπει να χάσεις

1.Γέφυρα των Αλυσίδων Φήμες λένε ότι υπάρχει τουρίστας που επισκέφθηκε την Βουδαπέστη και δεν έβγαλε φωτογραφία με φόντο την Chain Bridge. Αυτή και άλλες πολλές ενώνουν την Πέστη με τη Βούδα, απλά η συγκεκριμένη είναι η επιβλητικότερη και μακράν η πιο εντυπωσιακή.

2.Το Κοινοβούλιο Οι Ούγγροι στο μυαλό τους είχαν το αντίστοιχο βρετανικό, οπότε το έφτιαξαν στα πρότυπά του και μάλιστα πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης. Ίσως να είναι το πιο πολυφωτογραφημένο αξιοθέατο της Πέστης

3.Κάστρο της Βούδας και Προμαχώνας των Ψαράδων Η απόσταση μεταξύ των δύο περπατιέται άνετα, αρκεί να έχεις όρεξη. Ο χώρος γύρω από το παλάτι είναι αχανής, ενώ από την πίσω πλευρά θα έχεις μία εικόνα της αθέατης Βούδας που προφανώς και δε σταματάει εκεί. Οι πύργοι των Ψαράδων δημιουργήθηκαν από τους Ούγγρους πριν από λίγα χρόνια προς τέρψιν των επισκεπτών τους, δεν προϋπήρχαν. Προσφέρουν, καταπληκτική θέα (όπως και το παλάτι) στην απέναντι όχθη του Δούναβη. Εκπληκτικής αρχιτεκτονικής και ο ναός St. Matthias.

4.Βασιλική του Αγίου Στεφάνου (St. Stephen’s Basilica) Ακόμα κι αν δεν έχεις αδυναμία στις εκκλησίες, αξίζει τον κόπο. Ο καθεδρικός ναός είναι υπέροχος, έχει μία υπό αναπαλαίωση στέγη και παράλληλα, την καλύτερη θέα σε ολόκληρη την πόλη, από την πλευρά της Πέστης. Στην παραδιπλανή πλατεία, θα βρεις υπέροχη υπαίθρια αγορά με πλανόδιους μουσικούς.

5.Η συναγωγή, το εθνικό μουσείο και η όπερα Το κτίριο της συναγωγής στην οδό Dohany είναι πολύ ιδιαίτερο για να μπορέσεις να το προσπεράσεις – είναι η μεγαλύτερη της Ευρώπης. Ίσως να μη μπορέσεις να μπεις μέσα, γιατί είναι ανοιχτό στο κοινό πολύ συγκεκριμένες ώρες. Από την άλλη, εμείς επιλέξαμε να επισκεφθούμε το εθνικό μουσείο της πόλης, για να αποκτήσουμε μία ιδέα της ιστορίας της. Η «σφραγίδα» του κομμουνισμού είναι κυριολεκτικά παντού. Αναφορικά με την όπερα και σε περίπτωση που θέλεις να παρακολουθήσεις παράσταση, φρόντισε να κλείσεις εισιτήρια νωρίτερα, διότι είτε δε θα βρεις είτε θα κοστίζουν όσο το ξενοδοχείο σου. Κρίμα δεν είναι;

6.Ιαματικά Λουτρά Πάρε μαγιό μαζί σου γιατί θα καταλήξεις να ψάχνεις μάταια σε εποχή που δεν πωλούνται παρά μόνο στα αθλητικά. Τα ιαματικά λουτρά είναι από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της Βουδαπέστης και έχει διάφορα για να διαλέξεις. Το μεγαλύτερο spa στην Ευρώπη πάντως, το Szechenyi είναι πραγματικά σπουδαίο στην όψη, ειδικά ο εξωτερικός χώρος.

7.New York Café Ειδική μνεία του αξίζει και με το παραπάνω. Μπαίνεις μέσα και νομίζεις ότι δίπλα σου θα βρεις το ζεύγος πρίγκιπα Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ. Η υπερπολυτελέστατη και χρυσοποίκιλτη διακόσμησή του, παραδόξως δε μοιάζει καθόλου κιτς, αλλά σε μεταφέρει σε άλλη εποχή. Δοκιμάζεις καφέ, τσάι και γλυκό και αισθάνεσαι γαλαζοαίματος τουλάχιστον.

8.Φαγητό, παγωτό και Ruin BarsΠολύ και βαρύ φαγητό θα βρεις. Οι υπαίθριες αγορές που πουλάνε φαγητό εκτός από πανάκριβες, δεν είναι καθόλου ποιοτικές, οπότε από κει πάρε μόνο langos. Είναι ένας πεντανόστιμος συνδυασμός λουκουμά και τηγανίτας, είναι πιο δημοφιλής η αλμυρή γεύση. Η σούπα Γκούλας αποτελεί κάτι σαν το εθνικό τους φαγητό και μόνο σούπα δεν είναι. Σερβίρεται συνήθως μέσα σε ένα ανοιχτό καρβέλι ψωμί και περιέχει κάτι μοσχαράκι κοκκινιστό. Τα μπεργκεράδικα είναι τάση, όπως επίσης θα βρεις πολλά εστιατόρια με εβραϊκή κουζίνα, για τους ευνόητους λόγους. Εξαιρετικό το Mazel Tov. Για παγωτό εννοείται, ότι θα επισκεφθείς το Gelarto Rosa, όπου στο χωνάκι σου φτιάχνουν ένα κανονικό τριανταφυλλένιο κομψοτέχνημα. Για ποτό, τα ruin bars είναι μονόδρομος. Στεγάζονται σε παμπάλαια βιομηχανικά κτίρια, έχουν την πιο τρελή παύλα vintage διακόσμηση που θα δεις, είναι πάμφθηνα (2-3 ευρώ ένα ποτήρι κρασί) και κυρίως, μία διαφορετική εμπειρία. Προτιμάς το Szimpla Kert.
  
Η Βουδαπέστη είναι πανέμορφη όλες τις εποχές, ακόμα περισσότερο τα Χριστούγεννα ή στα μέσα της Άνοιξης που θα πετύχεις υπέροχες ανοιξιάτικες ημέρες για ατελείωτες βόλτες. Οι Ούγγροι είτε μιλάνε αγγλικά είτε όχι είναι εξαιρετικά πρόθυμοι να βοηθήσουν στο οτιδήποτε. Μην το σκέφτεσαι καθόλου, προσωπικά θα ξαναπήγαινα αύριο κιόλας.