Blog

25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024

Συνέντευξη: Παντελής Κόλιας, ο άνθρωπος που μας γνωρίζει τον κόσμο με τα δικά του μάτια!

0 comments 0 share
Η εμπειρία του ταξιδιού είναι σαν ένας μαγικός πίνακας, ο οποίος ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια μας με κάθε νέα περιπέτεια και ανακάλυψη. Κάθε ταξίδι είναι μία ευκαιρία να εμπλουτίσουμε τη ζωή μας με νέες εμπειρίες, να ανακαλύψουμε νέους προορισμούς και να γνωρίσουμε νέους ανθρώπους. Θα ανακαλύψουμε το ταξίδι μέσα από τα μάτια του Παντελή Κόλια, ενός πολυταξιδεμένου ανθρώπου που μας γνωρίζει τον κόσμο μέσα από τα δικά του μάτια, στις εκδρομές τις οποίες συνοδεύει ως τουριστικός συνοδός!

Το κάθε ταξίδι, σύμφωνα με τον Παντελή, 
είναι μια ευκαιρία να μάθουμε και να εμπλουτίσουμε τον εαυτό μας, αλλά και να μοιραστούμε αυτές τις εμπειρίες με άλλους. Ας δούμε λοιπόν για ποιο λόγο το ταξίδι γίνεται μια πραγματική επένδυση στη ζωή και στις αναμνήσεις μας.

 
  • Πότε ταξίδεψες για πρώτη φορά;
Η σχέση μου με τα ταξίδια ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, όταν με τους γονείς μου το πρώτο μου ταξίδι σε ηλικία μόλις 5 ετών ήταν στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας. Τώρα θα μου πεις, σε μία τόσο μικρή ηλικία δεν υπάρχει περίπτωση να θυμάσαι το ταξίδι αυτό, πόσο μάλλον να κατανοήσεις το τι βλέπεις. Και όμως, θυμάμαι αρκετά από αυτό το ταξίδι, θυμάμαι την Αγιά Σοφιά, το μπλε τζαμί, το υδραγωγείο, την σκεπαστή αγορά Καπαλί Τσαρσί, θυμάμαι γεύσεις, αρώματα ανατολίτικα και φυσικά την κουλτούρα και τον πολιτισμό της πόλης των πόλεων.
 
  • Ποιά είναι η σχέση σου με το επάγγελμα του Τουριστικού Συνοδού;
Αρχικά να πω ότι ο τουρισμός "κυλάει" στις φλέβες μου καθώς προέρχομαι από "τουριστική οικογένεια". Η σχέση μου με το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού λοιπόν ξεκίνησε σε μία όμορφη στιγμή της ζωής μου, μόλις είχα αποφοιτήσει από το λύκειο και μπήκα στην σχολή που φοιτώ. Μόλις έχουν βγει τα αποτελέσματα, φοιτητής πλέον, μετά από δύο μήνες περίπου τελείως ξαφνικά μου παρουσιάζεται η ευκαιρία να επικοινωνήσω με ένα τουριστικό γραφείο και να μου ζητηθεί το τηλέφωνό μου "σε περίπτωση που χρειαστεί" αν θέλω, να αναλάβω κάποια συνοδεία που μπορεί να προκύψει. Πράγματι λοιπόν, δίνω τα στοιχεία μου και σκέφτομαι, 18 χρονών, ότι δεν υπάρχει περίπτωση να με καλέσουν. Μόλις δύο εβδομάδες μετά, έχω κλήση να αναλάβω μία διήμερη εκδρομή στην Ελλάδα αν μπορώ και θέλω φυσικά. Με θράσος για το νεαρό της ηλικίας μου, απαντάω επί τόπου "Ναι". Με το που κλείνω το τηλέφωνο κατευθείαν με έπιασε ο φόβος και το άγχος για το τι πάω να κάνω, και που πάω να μπλέξω. Οπότε σκέφτομαι ότι πλέον δεν υπάρχει γυρισμός, "τώρα που μπήκα στον χορό, θα χορέψω". Πράγματι, προετοιμάζομαι και πηγαίνω στην αναχώρηση. Το άγχος μεγάλο, για το πώς θα μιλήσω πρώτη φορά σε κοινό και πως θα πιάσω για πρώτη φορά στην ζωή μου το μικρόφωνο. Παίρνω λοιπόν μία ανάσα, και αυτό ήταν. Το ένα ταξίδι έφερε το επόμενο και την συνέχεια την φαντάζεστε.


 
  • Πιστεύεις ότι το οργανωμένο ταξίδι είναι ασφαλέστερο από το «ανοργάνωτο»;
Σαφώς, εντάξει, είναι δελεαστικό είναι η αλήθεια όταν βλέπεις συνεχώς προσφορές για φθηνά αεροπορικά ταξίδια, αλλά δεν έχουν όλοι την ευελιξία να προετοιμάσουν ένα ταξίδι από την αρχή. Πρέπει να βρεις αεροπορικά, να βρεις διαμονή που πολλές φορές δεν γνωρίζεις ότι είναι πράγματι value for money, ποιοτικό, πρέπει να βρεις τρόπο να μετακινηθείς πρώτα με άνεση και φυσικά με ασφάλεια, χωριστά ότι δεν έχεις κάποιον άνθρωπο που γνωρίζει τον προορισμό και σε ξεναγεί στα αξιοθέατα, σου γνωρίζει την κουλτούρα, τον πολιτισμό, δεν νιώθεις την ασφάλεια του ό,τι και να συμβεί 24 ώρες το 24ωρο έχεις κάποιον άνθρωπο δίπλα σου να σε εξυπηρετήσει. Ή ακόμα και πόσα σφάλματα συμβαίνουν με τα αεροπορικά συστήματα, μια ακύρωση πτήσης ή να χαθεί κάποιο έγγραφο; Όλα αυτά, εγώ σαν Παντελής θέλω να νιώθω την ασφάλεια όταν ταξιδεύω, ότι κάποιος σκέφτεται για μένα πριν από μένα, ότι είναι δίπλα μου κάθε στιγμή του ταξιδιού μου, ότι και να χρειαστώ και ότι σε έναν προορισμό που θέλω να ταξιδέψω θα είναι κάποιος δίπλα μου να μου εξηγήσει όλα τα παραπάνω.


 
  • Πιστεύεις ότι οι ταξιδιώτες που ξεκινάνε μόνοι τους τελικά πληρώνουν λιγότερα ή πιστεύεις πως θα έκαναν αρκετή οικονομία χρόνου και χρήματος ακολουθώντας τις συμβουλές ενός επαγγελματία του τουρισμού;
Συνεχώς βλέπουμε διαφημίσεις για φθηνά αεροπορικά ταξίδια σε τιμές που μπορεί να μοιάζουν ψεύτικες και να μας δελεάζει το γεγονός αυτό και να κάνουμε παρορμητικές κινήσεις. Το θέμα είναι όμως ότι αν δούμε ρεαλιστικά τα πράγματα, το κόστος του ταξιδιού μπορεί κάποιες φορές να ξεφύγει εξωπραγματικά. Εισιτήρια, διαμονή, μεταφορά, εισιτήρια μουσείων, περιηγήσεις και φυσικά οι γνωστές "τουριστοπαγίδες" όπως λέω καθώς δεν γνωρίζεις τον προορισμό που επισκέπτεσαι με αποτέλεσμα να κοστίζει αρκετές φορές πολύ παραπάνω από όταν ταξιδεύεις με ένα τουριστικό γραφείο οργανωμένα. Εμείς οι επαγγελματίες του τουρισμού, έχουμε εκπαιδευτεί ειδικά για τον κάθε προορισμό με αποτέλεσμα να γνωρίζουμε κάποια πράγματα παραπάνω και έχουμε φυσικά όλη την καλή διάθεση να μάθουμε στον πελάτη μας τον προορισμό και να περάσει ακόμα καλύτερα και πάνω από όλα με ασφάλεια.


 
  • Ποιοί προορισμοί θεωρείς ότι σε έχουν εκπλήξει;
Χμμμ αυτό είναι μία ερώτηση που δυσκολεύομαι να απαντήσω, καθώς και μόνο πού ταξιδεύεις, ξεφεύγεις από την ρουτίνα της καθημερινότητας, από το στρες και τα προβλήματα και γνωρίζεις έναν νέο προορισμό, ανθρώπους, την κουλτούρα ενός τόπου όπου και να πας θα ανανεωθείς.


 Προσωπικά, ένας προορισμός που με εξέπληξε ευχάριστα ενώ δεν το περίμενα καθόλου ήταν η Ρουμανία. Είναι ένας από τους προορισμούς που δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου άρεσε τόσο, καθώς συνδιάζει ιστορία, πολιτισμό, γεύσεις, φυσική ομορφιά και φυσικά διασκέδαση. Και μόνο μια εκδρομή στα Καρπάθια Όρη να επισκεφθεί κανείς, θα είναι λες και ζεις σε ένα παραμύθι. Από τις πιο όμορφες εκδρομές που έχω κάνει ποτέ.

 
  • Τι θα συμβούλευες τους ταξιδιώτες να κάνουν πριν ξεκινήσουν για το ταξίδι τους;
Να ετοιμάσουν μαζί με την βαλίτσα τους και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα, το χαμόγελο τους, την καλή διάθεση τους και φυσικά την φωτογραφική μηχανή! 

 
  • Ποια είναι η πιο αξέχαστη εμπειρία που έχεις ζήσει με ένα γκρουπ;
Εκδρομή στην Βουδαπέστη, Βιέννη και Μπρατισλάβα. Είμαστε μία μεγάλη παρέα 80 ατόμων και μπορεί κανείς να φανταστεί ότι δεν υπάρχει περίπτωση τόσα πολλά άτομα να ταιριάξουν μεταξύ τους και ότι θα είναι ένα πολύ δύσκολο ταξίδι με διαφορετικούς ανθρώπους. Και όμως ήταν από τα καλύτερα ταξίδια και τα καλύτερα γκρουπ που έχω αναλάβει να συνοδεύσω. Καθώς όλοι είχαμε έναν κοινό στόχο - σκοπό. Να περάσουμε καλά και να απολαύσουμε αυτό το ταξίδι. Όχι μόνο περάσαμε όλοι καλά, αλλά με αρκετούς από τους πελάτες έχουμε διατηρήσει επαφή και έχουμε σχηματίσει φιλίες που θα κρατήσουν μια ζωή.
 
  • Όμως τι είναι το ταξίδι; Είναι κεφάλαιο, επένδυση ή απλά αναψυχή και σπατάλη;
Όπως ένας φίλος και συνεργάτης είχε πει κάποια στιγμή και το ασπάζομαι πλήρως, τα ταξίδια είναι επένδυση ζωής. Γιατί μόνο όταν έχεις ταξιδέψει, μπορείς να πεις ότι έχεις ζήσει!