Blog

22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2020

Κόρινθος

0 comments 0 share
Η Κόρινθος κατοικείται από τη νεολιθική εποχή, όπως μαρτυρά ο οικισμός του 5000 π.Χ. που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Κοράκου και στην αρχαιότητα υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες και σπουδαιότερες πόλεις της Ελλάδας. Έπαιξε σημαντικό ρόλο στον Πελοποννησιακό Πόλεμο και μετά το 200 π.Χ. έγινε η πρωτεύουσα της Αχαϊκής Συμπολιτείας, ενώ επί Ιουλίου Καίσαρα αναδείχθηκε σε πρωτεύουσα της επαρχίας της Αχαΐας. Η μεσαιωνική ιστορία της συνδέεται με το εντυπωσιακό οχυρό της, τον Ακροκόρινθο. Το 1858 ισχυρός σεισμός κατέστρεψε την πόλη, η οποία ξαναχτίστηκε με καλές αντισεισμικές προδιαγραφές και καλό ρυμοτομικό σχέδιο, 9 χλμ. B από την αρχαία πόλη. Στη θέση της Αρχαίας Κορίνθου βρίσκεται ένα χαριτωμένο χωριό, η Παλαιά Κόρινθος. Απέχει 84 χλμ. Δ από την Αθήνα

Περίπατος στην πόλη

• Στην παραλιακή ζώνη, κυρίως γύρω από την πλατεία Ελ. Βενιζέλου με το εντυπωσιακό άγαλμα του Πήγασου και το μικρό λιμάνι του Φλοίσβου με τη μαρίνα. Πολύ κοντά, θα βρείτε τα Καλάμια, μια εκτεταμένη και οργανωμένη βοτσαλωτή παραλία, με πολλά καφέ και ταβέρνες κατά μήκος της.
• Στον πεζόδρομο της οδού Πυλαρινού Ζωγράφου, πολυσύχναστο σημείο συνάντησης των κατοίκων με εμπορικά καταστήματα, καφέ και μπαρ.
• Στην κεντρική πλατεία-πάρκο Περιβολάκια, ιδανικό σημείο για στάση και ξεκούραση, όπου λειτουργούν καφέ και εστιατόρια. Απέναντι (επί της οδού Εθνικής Αντίστασης) βρίσκεται το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο της πόλης, ενώ στην μικρή πλατεία ακριβώς μπροστά από τα δικαστήρια το άγαλμα του Αρχιεπισκόπου Δαμασκηνού (1890-1949).
• Στον μητροπολιτικό ναό του Αποστόλου Παύλου, στην ομώνυμη οδό, που οικοδομήθηκε μετά τους σεισμούς του 1928. Ο «Απόστολος των Εθνών» έζησε και δίδαξε εδώ για μικρό χρονικό διάστημα και είναι ο πολιούχος της πόλης.
• Στο Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο (κοντά στην πλατεία Ελ. Βενιζέλου), όπου εκτίθενται 3.500 φορεσιές του 18ου και 19ου αι. απ΄ όλη την Ελλάδα.
• Στο Εκκλησιαστικό Μουσείο. Ιδρύθηκε το 1973 και περιλαμβάνει σημαντικά εκκλησιαστικά εκθέματα (χειρόγραφα, αρχιερατικά άμφια, φορητές εικόνες, ευαγγέλια, φωτογραφίες κ.ά.).
• Στη δανειστική Δημοτική Βιβλιοθήκη (Πυλαρινού 84), με αξιόλογες συλλογές και στη Δημοτική Πινακοθήκη (Κολοκοτρώνη 4).

Κοντινές εξορμήσεις

• Στον αρχαιολογικό χώρο της Aρχαίας Κορίνθου, 9 χλμ. ΝΔ. από τη σύγχρονη πόλη. Μεταξύ άλλων, δείτε τα ερείπια της κρήνης Πειρήνης, τον περίβολο του Απόλλωνα, τα θεμέλια μεγάλης ρωμαϊκής βασιλικής, το ναό της θεάς Τύχης ή του Απόλλωνα Κλάριου, τα καταστήματα της αγοράς, το ναό του Απόλλωνα, τα ερείπια του θεάτρου και της κρήνης της Λέρνας. Ο οικισμός του Ακροκορίνθου, στους πρόποδες του οποίου ήταν χτισμένη η αρχαία πόλη, χρονολογείται γύρω στο 4000 π.Χ. Στον αρχαιολογικό χώρο λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο (οικοδομήθηκε το 1931-32) με συλλογή εκθεμάτων που ξεκινά από τα Προϊστορικά Χρόνια και φτάνει στους Ρωμαϊκούς και Βυζαντινούς Χρόνους. Αξίζει να δείτε το μεγάλο μυκηναϊκό κρατήρα (περίπου 1200 π.Χ.), τον κορινθιακό αμφορέα με πώμα (600 π.Χ.) κ.α.

• Στην Aκροκόρινθο (την κατοικία του Θεού Ήλιου!), 3,5 χλμ. Ν από την αρχαία Κόρινθο, στην κορυφή λόφου ύψους 575 μ., που αποτελούσε πάντοτε την οχυρωμένη ακρόπολη της Kορίνθου. Είναι το αρχαιότερο, το μεγαλύτερο και το πιο επιβλητικό κάστρο της Πελοποννήσου. Τα τείχη του κτίστηκαν στα Μεσαιωνικά Χρόνια ενώ αξίζει να δείτε τα ερείπια από το ναό της Αφροδίτης, καθώς και τα λείψανα χριστιανικών ναών και τουρκικών οικοδομημάτων, στην κορυφή του λόφου. Πέραν της αρχαιολογικής του σπουδαιότητας, ο Ακροκόρινθος είναι ένας πλούσιος βοτανικός κήπος με πάμπολλα ενδημικά αγριολούλουδα της ελληνικής γης που ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο οικοτόπων «Natura 2000». Στον απέναντι λόφο (Πεντεσκούφι) υπάρχει μικρότερο μεσαιωνικό κάστρο (13ου αι.), με δύσκολη όμως πρόσβαση.

• Στην διώρυγα της Κορίνθου. Την ιδέα για το κανάλι, που συνδέει τον Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο, συνέλαβε ο Περίανδρος (6ος π.Χ. αι.), αλλά, τελικά, το κανάλι ανοίχτηκε μετά την ανεξαρτησία της Ελλάδας, το χρονικό διάστημα 1882-1893. Έχει μήκος 6.346 μ., πλάτος 24,6 μ. στην επιφάνεια της θάλασσας και βάθος 8 μ.

• Στην Ποσειδωνία (στη δυτική πλευρά της διώρυγας, κοντά στον Κορινθιακό κόλπο), όπου θα δείτε τον Αρχαίο Δίολκο. Πρόκειται για λιθόστρωτο δρόμο που κατασκευάστηκε από την ανάγκη για γρήγορο πέρασμα των πλοίων από τον Σαρωνικό στον Κορινθιακό κόλπο και αντίστροφα. Έγινε στις αρχές του 6ου π.Χ. αι. και συνδέεται με την τυραννίδα του Περίανδρου στην Κόρινθο. Το δυτικό άκρο του ανακατασκευάσθηκε στις αρχές του 4ου π.Χ. αι.. Χρησιμοποιείτο για τη μεταφορά μικρών, κυρίως πολεμικών σκαφών. Τέτοια χρήση βεβαιώνεται από τις πηγές ως τον 9ο μ.Χ. αι.

• Στο Λέχαιο, όμορφο παραθαλάσσιο χωριό, 8 χλμ. Δ από την Κόρινθο. Η περιοχή αναπτύχθηκε τον 6ο αι. π.Χ., καθώς το Λέχαιο ήταν -μαζί με τις Κεγχρεές- τα δύο λιμάνια της πόλης. Τα ερείπια του αρχαίου λιμανιού διασώζονται έως σήμερα. Δυτικά του αρχαίου λιμανιού, οι ανασκαφές έφεραν στο φως ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, η οποία ανεγέρθηκε τον 5ο αι. μ. Χ. προς τιμή του μάρτυρα Λεωνίδη και των επτά Παρθένων που μαρτύρησαν στο διωγμό του Δεκίου το 251 μ.Χ. Στο Λέχαιο βρίσκεται και ο ναός του Αγίου Γερασίμου, καθώς εδώ ασκήτεψε ο Γεράσιμος Νοταράς. Στην ευρύτερη περιοχή, αναπτύσσεται ένας εύφορος κάμπος, όπου καλλιεργούνται οπωροφόρα και αμπέλια.

• Στην ορεινή Κορινθία με την αλπική φύση και τα πανέμορφα χωριά.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε την Κόρινθο μπορείτε να συμμετέχετε στην εκδρομή μας Ορεινή Κορινθία την περίοδο της 28Η Οκτωβρίου μπείτε στο καλέστε μας στο 2310 55 55 56