Βόλος – Γύρος Πηλίου – Θρυλικός Μουτζούρης

Οδικώς, 3 ημέρες

Βόλος-Πήλιο-Πορταριά-Μακρυνίτσα-Χάνια-Μηλιές-Βυζίτσα-Διμήνι

ΑΠΟ 115 €

Τιμή ανα άτομο


2310 555 556

210 933 9333

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1η ημέρα Θεσσαλονίκη - «Σπίτι Θεόφιλου» – Πορταριά – Μακρυνίτσα – Χάνια – Βόλος
Συγκέντρωση στα γραφεία μας και αναχώρηση για το Βόλο, την όμορφη αυτή πόλη που είναι χτισμένη στο μυχό του Παγασητικού κόλπου, στους πρόποδες του Πηλίου και έχει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια. Ανηφορίζουμε στο πανέμορφο βουνό των Κενταύρων για να επισκεφτούμε το σπίτι του Θεόφιλου . Πρόκειται για λιθόκτιστο Αρχοντικό στεγασμένο με ξύλινη στέγη καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες και κεραμίδια "βυζαντινού τύπου". Είναι τριώροφο με κάτοψη ορθογωνική. Τμήματα του ορόφου κατασκευασμένα από "τσατμά"-μια ελαφριά κατασκευή από ξύλα και κονίαμα- εξέχουν από το περίγραμμα της βάσης και δημιουργούν τα "σαχνισιά" της λαϊκής αρχιτεκτονικής. Ο τελευταίος όροφος είναι διακοσμημένος με τοιχογραφίες άριστης ποιότητας του σπουδαίου λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου Χατζημιχαήλ. Συνεχίζουμε για τη  ΠΟΡΤΑΡΙΑ, ένα αυθεντικό πηλιορείτικο οικισμό, με αξεπέραστη θέα, λιθόστρωτα καλντερίμια, πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, σπουδαία αρχοντικά, λιθόχτιστες βρύσες, εκκλησίες και μνημεία αλλά και γραφικές πλατείες. Μπορούμε να ψωνίσουμε τα ξακουστά γλυκά του κουταλιού, για τα οποία φημίζεται η περιοχή αλλά και αρωματικά βότανα, μέλι, μαρμελάδες και τσίπουρο. Επόμενή μας στάση είναι η ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ, κουρνιασμένη στην απότομη πλαγιά του βουνού. Έχει χαρακτηριστεί από το 1980 διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν την επισκέφθηκε την ονόμασε «Μπαλκόνι του Αιγαίου» για την εξαιρετική θέα που προσφέρει. Θα απολαύσουμε την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία του χωριού, τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά, τα γραφικά και αριστοτεχνικά καλντερίμια, τις 60 περίπου παραδοσιακές κρήνες και το καταπράσινο τοπίο με τα πλατάνια, τις οξιές, τις καστανιές και τις καρυδιές. Τελευταίος μας σταθμός το πιο ψηλό σημείο του Πηλίου, τα ΧΑΝΙΑ, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, ‘’περικυκλωμένα’’ από πυκνά δάση οξιάς και καστανιάς, να αποτελούν μια όαση δροσιάς τους καλοκαιρινούς μήνες. Εκεί θα πάρουμε το μεσημεριανό μας γεύμα σε παραδοσιακή ταβέρνα του Πηλίου.  Μην παραλείψετε να γευτείτε το παραδοσιακό πηλιορείτικο σπετζοφάι. Όσοι θέλουν μπορούν να κάνουν τη βόλτα τους στο χωριό, να     απολαύσουν το πράσινο, τη δροσιά και την ηρεμία της φύσης, να ψωνίσουν σουβενίρ, γλυκά αλλά και παραδοσιακά προϊόντα από δεκάδες πλανόδιους εμπόρους που απλώνουν τη πραμάτεια τους στο δρόμο με φρούτα, μέλι, ρίγανη, βότανα και γλυκά. Μεταφορά στο Βόλο και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο.
2η ημέρα Βόλος – «Μυθική διαδρομή με το Θρυλικό Μουτζούρη» (Άνω Λεχώνια – Μηλιές) – Βυζίτσα
Πρωινό και μεταφορά στα Άνω Λεχώνια όπου θα επιβιβαστούμε στο θρυλικό τραινάκι του Πηλίου (έξοδα ατομικά), τον …Μουτζούρη του de Chirico που θα μας μεταφέρει μέχρι τις Μηλιές. Η χαμηλή ταχύτητα σε συνδυασμό με τα παραδοσιακά τεχνικά έργα και χωριά της περιοχής είναι αρκετά για να μας κάνει να απολαύσουμε το ταξίδι και να βιώσουμε εικόνες σπάνιας αισθητικής και την αύρα μια άλλης εποχής. Η μικρή στάση στο φιλόξενο περιβάλλον της Άνω Γατζέας, η καλημέρα με τους κατοίκους και στη συνέχεια ο τερματισμός στον ατμοσφαιρικό σταθμό των Μηλέων, με τα σύννεφα του καπνού και του ατμού να γεμίζουν την ατμόσφαιρα, είναι εμπειρίες μοναδικές πλέον στην ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Μια 90λεπτη διαδρομή που δεν πρέπει να χάσετε για κανέναν λόγο! Φτάνοντας στις Μηλιές θα ξεκινήσουμε την περιήγησή μας στο κέντρο της επανάστασης και πατρίδα του Άνθιμου Γαζή. Θα επισκεφθούμε τη ξακουστή βιβλιοθήκη του χωριού που διαθέτει συλλογή με σπάνια βιβλία, έγγραφα, χειρόγραφα, όργανα φυσικής και χημείας, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν στην περίφημη σχολή Μηλέων. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το σπίτι – μουσείο με ζωγραφιές του Θεόφιλου καθώς και ο Ιερός Ναός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών που είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Δήμου Μηλεών. Βρίσκεται στο κέντρο του χωριού πάνω από την κεντρική πλατεία . Επόμενη στάση ένα από πιο γνωστά και παραδοσιακά χωριά του Πηλίου, η Βυζίτσα είναι ένας διατηρητέος οικισμός που συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν το γνήσιο πηλιορείτικο τοπίο. Η περιπλάνηση στα λιθόστρωτα καλντερίμια της μεταφέρει τον επισκέπτη νοερά σε μια άλλη εποχή. Τα αναπαλαιωμένα αρχοντικά ( πολλά έχουν μετατραπεί σε ξενώνες ), τα παραδοσιακά πηλιορείτικα σπίτια, οι πέτρινες βρύσες και η πλούσια βλάστηση στο εσωτερικό του οικισμού φτιάχνουν ένα σκηνικό ιδανικό για διακοπές όλες τις εποχές του χρόνου. Το κεντρικό πέτρινο καλντερίμι οδηγεί στη μεγάλη πλατεία του χωριού με τα πανύψηλα πλατάνια, όπου την παράσταση κλέβει η σκεπαστή κρήνη που έχει δροσερό νερό όλο το χρόνο. Πολλές από τις εκκλησίες του χωριού είναι αληθινά μνημεία. Χρόνος ελεύθερος και επιστροφή στο ξενοδοχείο για ξεκούραση. Για το βράδυ προαιρετική διασκέδαση με τοπικούς μεζέδες.
3η ημέρα Βόλος - Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα – Αρχαιολογικό Μουσείο – Σέσκλο – Διμήνι
Πρωινό και αναχώρηση για το   Μουσείο Πλινθοκεραμοποιίας Τσαλαπάτα. Ένα πρώην εργοστάσιο με όλο τον εξοπλισμό του έχει μετατραπεί σε μουσείο και ξυπνά μνήμες από τη βιομηχανική άνθιση του Βόλου στη δεκαετία του 1950. Στο μουσείο παρουσιάζεται η καθημερινή ζωή στο εργοστάσιο, καθώς και όλα τα στάδια της παραγωγής διαφορετικών τύπων τούβλων και κεραμιδιών. Οπτικοακουστικά μέσα και διαδραστικές μακέτες ζωντανεύουν τη βιομηχανική παραγωγή κάνοντας το μουσείο Τσαλαπάτα το αγαπημένο των παιδιών. Συνεχίζουμε για το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, ένα από τα παλαιότερα Μουσεία της χώρας που μέχρι και σήμερα παραμένει το κεντρικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλίας. Κτίσθηκε το 1909 με χρήματα που διέθεσε ο Αλέξιος Αθανασάκης από την Πορταριά του Πηλίου. Θα περιηγηθούμε στις αίθουσες το μουσείου με τα εκθέματα από τις ανασκαφές στην περιοχή της Θεσσαλίας. Θα δούμε από κοντά το μοναδικό σε πανελλήνια κλίμακα εύρημα της οκτάχρονης μικρούλας που θάφτηκε μαζί με την κούκλα της και άλλα προσωπικά της αντικείμενα πριν από 2500 χρόνια περίπου. Έπειτα αναχώρηση για να επισκεφθούμε τον νεολιθικό οικισμό του Σέσκλου, που αναπτύχθηκε πάνω στο λόφο “Καστράκι” και στη γύρω περιοχή. Κατοικήθηκε από τα μέσα της 7ης χιλιετίας μέχρι και την 4η χιλιετία π.Χ.. Πάνω στο λόφο “Καστράκι” σώζονται τα πέτρινα θεμέλια των σπιτιών, τα οποία είναι συνήθως μικρά με στενά δρομάκια ανάμεσά τους, που σχηματίζουν σε μερικά σημεία πλατείες. Τα ευρήματα από τις ανασκαφές κατέστησαν τον οικισμό του Σέσκλου έναν από τους σπουδαιότερους νεολιθικούς οικισμούς της Ελλάδας και της Ευρώπης. Αφήνοντας το Σέσκλο θα μεταβούμε στον αρχαιολογικό χώρο του Διμηνίου . Ο χώρος έγινε γνωστός γιατί δίνει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα νεολιθικού οικισμού μέχρι σήμερα . Τέλος αναχώρηση για την πόλη μας με ενδιάμεση στάση για φαγητό και ελεύθερο χρόνο.
Περιλαμβάνονται:
  • Διαμονή σε κεντρικό ξενοδοχείο του Βόλου 
  • Πρωινό  
  • Περιηγήσεις, ξεναγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
  • Αρχηγό, συνοδού του γραφείου καθ’όλη τη διάρκεια της εκδρομής
  • Ασφάλεια tour operator
Δεν περιλαμβάνονται:
  • Είσοδοι μουσείων, πάρκων και αρχαιολογικών χώρων, διασκεδάσεις, ποτά
  • Ό,τι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο
  • Φιλοδωρήματα, δημοτικός φόρος ξενοδοχείου

Παρατηρήσεις :
  • Η ανωτέρω ροή των εκδρομών, ξεναγήσεων, περιηγήσεων, ενδέχεται να αλλάξει για την καλύτερη διεξαγωγή του προγράμματος.
  • Για κρατήσεις απαιτείται προκαταβολή μόνο 20€ το άτομο



ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Η διαφοροποίηση στην καθημερινότητά μας κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων είναι δεδομένη. Δεδομένη οφείλει να είναι και η συμμόρφωση και η προσαρμοστικότητα του ταξιδιωτικού προϊόντος απέναντι στους νέους υγειονομικούς κανόνες. Ως εκ τούτου η διοίκηση του Grecos Tours θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την υγειονομική ασφάλεια των ταξιδιωτών μέσα από τις παρακάτω πρακτικές:
  • Διάθεση αντισηπτικών υγρών σε κάθε λεωφορείο.
  • Τήρηση των προβλεπόμενων αποστάσεων κατά την επιβίβαση και αποβίβαση των ταξιδιωτών στο μεταφορικό μέσο.
Τέλος, το προσωπικό του Grecos Tours και πιο συγκεκριμένα οι οδηγοί και αρχηγοί – ξεναγοί, προσαρμοσμένοι στα νέα δεδομένα και με αίσθημα ευθύνης συμβάλλουν στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της εκδρομής και τη διασφάλιση της υγειονομικής ακεραιότητας των ταξιδιωτών.