Βιετνάμ

Αεροπορικώς, 13 ημέρες

-Δέλτα του Μεκόνγκ-Ανόι-Χόι Άν-Χό Τσί Μίν

ΑΠΟ 1625 €

Τιμή ανα άτομο


2310 555 556

210 933 9333

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1η ημέρα 19 Σεπτεμβρίου | Αναχώρηση για Βιετνάμ
Διαβατήριο.. Check.. Βαλίτσα.. Check.. Ενθουσιασμός.. Check.. Μόνο αυτά τα τρία πράγματα θα πρέπει να έχεις στο νου σου, γιατί για όλα τα υπόλοιπα υπεύθυνοι είμαστε εμείς! Συναντιόμαστε στο αεροδρόμιο και αναχωρούμε για τη Χο Τσι Μινχ.
2η ημέρα 20 Σεπτεμβρίου | Άφιξη στη Χο Τσι Μιν - Ho Chi Minh Night Out
Σήμερα φτάνουμε στη Χο Τσι Μιν, γνωστή και ως Σαϊγκόν, που είναι το κέντρο εμπορίου του Βιετνάμ και η μεγαλύτερη πόλη της χώρας. Στο αεροδρόμιο θα μας περιμένει ο local friend, ο οποίος καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής προς το ξενοδοχείο, θα μας δώσει τις πρώτες χρήσιμες πληροφορίες. Θα τακτοποιήσουμε τα πράγματά μας και θα έχoυμε λίγο χρόνο για ξεκούραση. Το βράδυ θα κάνουμε μια βόλτα στη Ben Thanh Market, το ιδανικό μέρος για να αγοράσεις αναμνηστικά, αλλά και να μπεις για τα.. καλά στη βιετναμέζικη κουλτούρα δοκιμάζοντας street food. Έχουμε δοκιμάσει και ξέρουμε ότι η βιετναμέζικη είναι από τις καλύτερες ασιατικές κουζίνες, κάτι που θα το διαπιστώσεις κι εσύ. Από σήμερα ξεκινάει και το Food Challenge. Στο Βιετνάμ μπορείς να βρεις ένα σωρό γευστικά… καλούδια, όπως ταραντούλες, σκορπιούς, κατσαρίδες, αλλά και snake wine. Ο ταξιδιώτης που φανεί πιο ατρόμητος και δοκιμάσει τα περισσότερα θα είναι ο απόλυτος μπλιαχ, εεεε ο απόλυτος Bizzare Food the Winner και φυσικά θα του απονεμηθεί και έπαθλο γι΄ αυτό. Όσοι αντέχουν, θα συνεχίσουμε για ένα ποτό στη “ζωντανή” αυτή πόλη, έχοντας την ευκαιρία να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας
3η ημέρα 21 Σεπτεμβρίου | War Remnants Museum - Ξενάγηση πόλης - La Manufacture d’ Opium - Giac Lam Pagoda
Σήμερα ξεκινά η ξενάγηση μας στην πόλη, με πρώτη στάση το War Remnants Museum. Θα έχεις ακούσει για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, αλλά είναι άλλο να ακούς κι άλλο να δεις από κοντά την ιστορία που εκτυλίχθηκε στη χώρα αυτή. Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι (συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 58.000 Αμερικανών) σκοτώθηκαν στον πόλεμο του Βιετνάμ και περισσότεροι από τους μισούς νεκρούς ήταν πολίτες του Βιετνάμ. Θα επισκεφθούμε το Mουσείο Υπολειμμάτων Πολέμου, ένα από τα λίγα μουσεία που δείχνουν τόσο έντονα τις βίαιες συνέπειες του πολέμου στα θύματα των πολιτών της. Πολλές από τις φρικαλεότητες που έζησε αυτή η χώρα έχουν γίνει γνωστές, αλλά σπάνια ακούς τα θύματα να λένε τις δικές τους ιστορίες. Πολλές από τις πιο ανησυχητικές φωτογραφίες που απεικονίζουν τις φρικαλεότητες των ΗΠΑ προέρχονται από αμερικανικές πηγές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της περίφημης σφαγής My Lai. Συνεχίζουμε προς το παλάτι της Ανεξαρτησίας, ένα κτίριο που συνδέεται με την πτώση της πόλης το 1975. Εκεί κοντά θα δούμε και άλλα αξιοθέατα που θυμίζουν τη γαλλική επιρροή, όπως, η μικρή “Νοτρ Νταμ”, το Κεντρικό Ταχυδρομείο, και το Δημαρχείο της πόλης. Εκεί κοντά βρίσκεται το La Manufacture d’ Opium, όπου σήμερα λειτουργεί το εστιατόριο Hoa Tuc (poppy flower). Προσφέρει σύγχρονη βιετναμέζικη κουζίνα, ενώ το μενού του κατατάσσεται ως ένα από τα καλύτερα στη Ho Chi Minh. Το 1862 δύο Γάλλοι πήραν το δικαίωμα νόμιμης παραγωγής οπίου και ίδρυσαν το διυλιστήριο. Σε 20 χρόνια, το εμπόριο έγινε τόσο κερδοφόρο ώστε ο κυβερνήτης της Ινδοκίνας αποφάσισε να ασκήσει τον άμεσο έλεγχο του εξευγενισμού και της πώλησης του οπίου, ο οποίος φυσικά συνέβαλε στο χειρισμό του λαού και στη διατήρηση της πολιτικής εξουσίας στην αποικιοκρατική εποχή. Συνεχίζουμε τη ξενάγησή μας στον παλαιότερο ναό της πόλης, τον Giac Lam, ο οποίος χτίστηκε το 1744 σε ένα ατμοσφαιρικό μέρος που βρίσκεται σε έναν γαλήνιο κήπο. Οι κινέζικοι χαρακτήρες που συνθέτουν το όνομα του ναού (覚 林寺) σημαίνουν «Feel the Woods Temple».
4η ημέρα 22 Σεπτεμβρίου | Cu Chi Tunnels - Can Tho
Κι ενώ έχεις πάει ήδη μια πρώτη ιδέα για το τι συνέβη εδώ, θα ζήσεις από ακόμα πιο κοντά.. τον πόλεμο του Βιετνάμ με μια επίσκεψη στις σήραγγες Cu Chi. Είναι ένα μεγάλο δίκτυο, 200 περίπου χιλιομέτρων, υπόγειων περασμάτων και παγίδων στα βάθη της ζούγκλας. Οι σήραγγες Cu Chi είναι μία από τις σημαντικές τοποθεσίες του πολέμου στο Βιετνάμ (ή τον αμερικανικό πόλεμο όπως είναι γνωστό στο Βιετνάμ). Κατά τη διάρκεια του πολέμου έγινε τόπος τρόμου και απελπισίας για πολλούς ανθρώπους. Μπορείς να μπεις μέσα στις σήραγγες όπου ο ξεναγός μας θα σου μιλήσει για τον πόλεμο και την τακτική επιβίωσης των Βιετναμέζων. Ύστερα από μια συναρπαστική ξενάγηση, κατευθυνόμαστε προς την Can Tho, όπου και θα διανυκτερεύσουμε. Έτσι, θα είμαστε κοντά στο Δέλτα του Μεκόνγκ, για να μπορέσουμε να επισκεφθούμε, την επόμενη ημέρα, την πλωτή αγορά την ιδανική ώρα. 
5η ημέρα 23 Σεπτεμβρίου | Floating Market - Mekong Delta - Ho Chi Minh
Μια επίσκεψη στο Δέλτα του Μεκόνγκ θα σου μείνει αξέχαστη κυρίως λόγω της ποικιλομορφίας της περιοχής. Οι καθημερινές εικόνες που μπορεί να δει κάποιος εκεί είναι παιδιά στην πλάτη του βουβαλιού ή να πηγαίνουν στο σχολείο με τα ποδήλατα, χωρικοί σε ορυζώνες ρυζιού, πωλητές να χαμογελούν πίσω από τις στοίβες των φρούτων, σμήνη πελαργών να περιστρέφονται γύρω από ένα ιερό το σούρουπο, μοναχοί που περπατούν σκεπτικοί στη σκιά κάποιας παγόδας. Το Delta Mekong διαθέτει σύστημα ύδατος που έχει μήκος πάνω από 54.000 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι του Δέλτα έχουν χτίσει τη ζωή τους γύρω από αυτό, και ενώ μια πλωτή αγορά για εμάς μπορεί να είναι απλά μια τουριστική ατραξιόν, γι ‘αυτούς είναι ένας τρόπος ζωής. Επισκεπτόμαστε λοιπόν κι εμείς μια Floating Market για να να δεις πως η καθημερινότητα ευδοκιμεί.. στο νερό. Πάρε το χρόνο σου για να παρατηρήσεις πώς είναι η ζωή για εκείνους που ζουν εδώ, πώς εμπορεύονται την πραμάτεια τους, πώς τρώνε, πώς κοιμούνται και ζουν σε βάρκες. Μη διστάσεις να δοκιμάσεις φρεσκομαγειρεμένα νουντλς ή να δοκιμάσεις εξωτικά φρούτα. Αυτό άλλωστε είναι το ταξίδι.. Μια συλλογή εμπειριών! Επιστρέφουμε στη Ho Chi Minh, για να διανυκτερεύσουμε. 
6η ημέρα 24 Σεπτεμβρίου | Hoi An - Basket boat - Hoi An City tour - Da Nang
Σήμερα παίρνουμε πρωινή πτήση για τη Da Nang, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Βιετνάμ. Με το που προσγειωθούμε θα κατευθυνθούμε προς τη Hoi An. Παντού στο Βιετνάμ θα βλέπεις ρύζι. Είναι μέρος της ζωής τους και αντικατοπτρίζει τον βιετναμέζικο πολιτισμό. Σήμερα, η τεχνολογία εφαρμόζεται ευρέως στην παραγωγή ρυζιού και αυτό βοηθά πολλούς αγρότες, καθώς οι γεωργικές εργασίες είναι λιγότερο δύσκολες. Ωστόσο οι παλιοί παραδοσιακοί τρόποι παραγωγής ρυζιού εξακολουθούν να παραμένουν αμετάβλητοι σε ορισμένα μέρη της χώρας. Το ψάρεμα επίσης είναι ζωτικής σημασίας για τους ντόπιους κι αν νομίζεις ότι το ψάρεμα είναι βαρετό, σήμερα θα αλλάξεις γνώμη. Επιβιβάσου σε ένα basket boat κι ετοιμάσου να “στροβιλιστείς” ξέφρενα στο παραδοσιακό βαρκάκι ψαρέματος μαζί με έναν ντόπιο. Συνεχίζουμε προς την παλιά πόλη που είναι γεμάτη από αποικιακή αρχιτεκτονική και είναι ένα Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο επιλέγουν το Βιετνάμ, για να ζήσουν όχι απλά ένα ταξίδι, αλλά μια περιπέτεια. Μοναδικά τοπία, φιλόξενοι άνθρωποι, συναρπαστικές δραστηριότητες και πλούσια ιστορία θα σε κάνουν να ξεχάσεις τι μέρα είναι. Θα σε κάνουν να συνειδητοποιήσεις ότι όσα περισσότερα μέρη γνωρίζεις, πόσο εγκλωβισμένος είσαι στον “μικρόκοσμο” της καθημερινότητας και πόσα έχεις ακόμα να μάθεις. Σε δεκατρείς ημέρες θα χάσεις το μέτρημα από τις εμπειρίες που θα ζήσεις τη μία μετά την άλλη. Αλλά το κυριότερο είναι ότι σε αυτό σου το ταξίδι θα έχεις τους καλύτερους travel buddies που θα μπορούσες να είχες ονειρευτεί! Εγγυημένη Αναχώρηση Δώρο Yoga+Τai Chi class στο Vedana Lagoon ...Wander through the lush landscapes υπέροχο μέρος για να κάνουμε την περιήγησή μας. Το απόγευμα επιστρέφουμε στη Da Nang. Αυτή η πόλη είναι η χαρά των ξενύχτηδων και όποιος έχει το κουράγιο θα το ανακαλύψει από πρώτο χέρι. Τη νύχτα η γέφυρα του Δράκου φωτίζεται και όλη η πόλη φαίνεται απίστευτη από τα μπαρ που βρίσκονται σε πολυόροφα κτίρια.
7η ημέρα 25 Σεπτεμβρίου | Golden Bridge - Vedana Lagoon
Σήμερα θα επισκεφθούμε ένα ολοκαίνουριο αξιοθέατο, που έχει κατακλύσει τα μέσα κοινωνικά δικτύωσης. Ενδεχομένως να έχει πάρει το μάτι σου κάποια φωτογραφία που αφορά στην Golden Bridge. Μία γέφυρα που την κρατούν γιγαντιαία χέρια ανάμεσα στα βουνά. Η Χρυσή Γέφυρα στο Ba Na Hills άνοιξε τον Ιούνιο του 2018 και γρήγορα έκανε μεγάλη αίσθηση, αφού προβλήθηκε στο BBC, στο National Geographic, μπήκε ακόμη και στη λίστα Greatest Places 2018 των Times. Η γέφυρα βρίσκεται μέσα σε ένα θεματικό πάρκο και είναι μέρος του θέρετρου Sunworld στους Ba Na Hills. Ο μόνος τρόπος για να φτάσεις εκεί είναι με το τελεφερίκ, το οποίο κατέχει 4 ρεκόρ Guinness κι έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις καλύτερες βόλτες τελεφερίκ στον κόσμο. Το απόγευμα πηγαίνουμε προς τo Vedana Lagoon, ένα μέρος που σίγουρα θα λατρέψεις!
8η ημέρα 26 Σεπτεμβρίου | Vedana Lagoon - Yoga - Tai Chi - Kayak - Spa Day
Η σημερινή ημέρα ενδείκνυται για την απόλυτη χαλάρωση! Επειδή τέτοια σκηνικά σε εμπνέουν για διαλογισμό και άσκηση, εδώ θα έχεις την ευκαιρία να κάνεις γιόγκα, αλλά και να δοκιμάσεις την αρχαία τέχνη του tai chi που προάγει την ηρεμία μέσα από απαλές κινήσεις συνδέοντας το μυαλό και το σώμα. Για χιλιάδες χρόνια, οι άνθρωποι του Βιετνάμ έχουν εξασκήσει το τσι τσι για τη σωματική και ψυχολογική τους ευημερία. Στη συνέχεια θα έχεις την ευκαιρία να ανακαλύψεις τη γύρω περιοχή κάνοντας καγιάκ έχοντας για θέα το όμορφο σκηνικό. Γενικά όπως κατάλαβες αυτή η μέρα θα είναι το απόλυτο ζεν! Αν πάλι θέλεις να φτάσεις τη χαλάρωσή σου σε άλλο level, τότε απόλαυσε μια από τις θεραπείες σπα του resort.
9η ημέρα 27 Σεπτεμβρίου | Vedana Lagoon - Hue
Μετά το πρωινό, ο ξεναγός μας θα μας παραλάβει από το ξενοδοχείο και θα μας μεταφέρει στην προβλήτα. Ξεκινάμε την ολοήμερη περιήγησή σας στη Hue City με πρώτη στάση τη γραφική επταόροφη Thien Mu Pagoda, έναν ιδιαίτερο πολιτιστικό ιστορικό χώρο που διατηρεί ακόμα μια θρυλική ιστορία για την Νεράιδα Heaven Fairy από τη δυναστεία Nguyen. Αφήνοντας τη διάσημη παγόδα, προχωράμε στην επίσκεψη στην αυτοκρατορική πόλη Hue, μια από τις επτά τοποθεσίες της παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Μετά το μεσημεριανό γεύμα, συνεχίζουμε στα προάστια της πόλης για να επισκεφτούμε τους τελευταίους χώρους ανάπαυσης του αυτοκράτορα κάτω από τη δυναστεία Nguyen, τον τάφο Minh Mang και τον τάφο Khai Dinh που σου επιτρέπει να μάθεις περισσότερα για τους Nguyen Kings, καθώς και να απολαύσεις το εντυπωσιακό τοπίο.γευμα στο ξενοδοχείο και διανυκτέρευση.
10η ημέρα 28 Σεπτεμβρίου | Phong Nha-Ke Bang - Hang Son Doong - Το μεγαλύτερο σπήλαιο του κόσμου - Mud bathing - Kayak - Zipline - Πτήση για Ανόι Dong Hoi
ο Εθνικό Πάρκο Phong Nha-Ke Bang στο Βιετνάμ είναι γνωστό ως το βασίλειο των σπηλαίων του κόσμου, γι΄αυτό και για τους σπηλαιολόγους και τους εξερευνητές, είναι ένας παράδεισος στη γη. Σε αυτό το πάρκο βρίσκονται το μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο, το Son Doong, το τρίτο μεγαλύτερο σπήλαιο στον κόσμο, το Hang En, το σπήλαιο που αποτελείται από μερικούς από τους σπανιότερους σχηματισμούς που έχει δει ποτέ κάποιος, το πανέμορφο σπήλαιο Paradise. Αυτό που είναι ακόμη πιο καταπληκτικό είναι ότι το οικοσύστημα που δημιουργείται μέσα στο σπήλαιο έχει το δικό του μετεωρολογικό σύστημα και δημιουργεί τα δικά του σύννεφα. Στο εσωτερικό του, θα βρεις τον μεγαλύτερο σταλαγμίτη γνωστό στον άνθρωπο, που κρέμεται σε ύψος 80 μέτρων και απολιθώματα που χρονολογούνται από εκατομμύρια χρόνια.Θα συναντήσεις ζούγκλες και ποτάμια που καλύπτονται από ομιχλώδη σύννεφα και μικροοργανισμούς που αναπτύσσονται στο σκοτάδι. Είναι ένας ολόκληρος άλλος κόσμος, ο οποίος στερείται πολύ της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης. Θα περπατήσεις σε μια εικόνα της γης όπως ήταν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν. Σκέψου το σαν το.. Ταξίδι στο Κέντρο της Γης από τον Jules Verne. Ίσως θα βρεις και δεινόσαυρους μέσα. Ενώ υπάρχουν πολλά σπήλαια, το Dark Cave ή το Hang Toi είναι ένα από τα πιο γνωστά και σημαντικά σπήλαια της περιοχής για ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο. Εδώ η μία δραστηριότητα θα διαδέχεται την άλλη. Μόλις φτάσεις στην είσοδο του σπηλαίου στυλ Indiana Jones, θα βάλετε το κράνος με έναν προβολέα προσαρτημένο και με την καθοδήγηση από το φως του, αλλά και τον ξεναγό θα περπατήσεις ξυπόλητος μέσα από ένα κρησφύγετο που θα στενεύει όσο θα συνεχίζεις. Θα οδηγηθείς σε ένα γιγάντιο λάκκο λάσπη, όπου θα κάνεις μπάνιο. Θα έχεις γρήγορα την ευκαιρία να ξεπλυθείς από το κρύο ποτάμι του σπηλαίου,που θα σε αναζωογονήσει στα σίγουρα. Και η περιπέτεια δεν τελειώνει εδώ! Για αρχή επιβιβάσου στο καγιάκ και απόλαυσε το τοπίο και μετά ανέβασε την αδρεναλίνη σου με το μακρύτερο zipline της Ασίας! Αργά το απόγευμα θα πάρουμε την πτήση για Ανόι.
11η ημέρα 29 Σεπτεμβρίου | Ανόι ξενάγηση - Water Puppet Show - Ανόι by night
Η ιστορία του Ανόι είναι πλούσια, καθώς είναι μια από τις αρχαιότερες πρωτεύουσες του κόσμου, Με πολλά δυσάρεστα γεγονότα και γεμάτη θρύλους. Αυτή η γαλλο-αποικιακή πόλη είναι ένα πολιτιστικό μείγμα ανατολικών και δυτικών επιρροών που αντικατοπτρίζονται στο ύφος πολλών αρχιτεκτονικών πολύτιμων λίθων στο Ανόι. Αυτή η μυστικιστική πόλη είναι επίσης γνωστή για την κουζίνα, το μετάξι, τη ζωντανή νυχτερινή ζωή καθώς και την πολιτιστική πολυμορφία. Μερικά από τα πετράδια που μπορεί να ανακαλύψει ένας ταξιδιώτης εκεί, είναι αξιοσημείωτα αποικιακά κτίρια, μοναδικά μουσεία, το μεγαλύτερο ψηφιδωτό του κόσμου και οι αρχαίες παγόδες. Πρώτη μας στάση το Μαυσωλείο του Χο Τσι Μινχ, που είναι φυσικά αφιερωμένο στον πολιτικό ηγέτη του Βιετνάμ. Το σώμα του Ho Chi Minh βρίσκεται στην κεντρική αίθουσα του μαυσωλείου, προστατευμένη από στρατιωτική φρουρά. Κοντά υπάρχει επίσης το Ho Chi Minh’s Stilt House και η Pagoda One Pillar, τα οποία είναι δύο από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Ανόι. Επίσης ένα από τα πράγματα που δεν πρέπει να χάσεις όταν είσαι στο Ανόι είναι το Show Puppet Water. Είναι μια αρχαία μορφή τέχνης που χρονολογείται από τον 11ο αιώνα. Το κουκλοθέατρο περιλαμβάνει δύο βασικά συστατικά: μαριονέτες και νερό. Τα θέματα του είναι ποικίλα, συμπεριλαμβανομένων των καθημερινών δραστηριοτήτων του βιετναμέζικου λαού, ιστορίες εθνικών ηρώων, αλλά και παραδοσιακά έργα όπερας. Και φυσικά η νύχτα μας δεν τελειώνει εδώ! Θα ανακαλύψουμε την δημοφιλή νυχτερινή ζωή της πόλης.
12η ημέρα 30 Σεπτεμβρίου | Ανόι - Halong Bay
Σήμερα το πρωί οδεύουμε 120 μίλια βόρεια από το Ανόι εκεί που βρίσκονται πάνω από 2.000 νησίδες ασβεστόλιθου και νησιά που εκτείνονται στο Ha Long Bay, μια παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO. Στο πιο ελκυστικό φυσικό αξιοθέατο του Βιετνάμ, θα απολαύσεις μια διαδρομή μέσα από τα αγροτικά τοπία του βόρειου Βιετνάμ, ενώ στη συνέχεια θα κάνεις μια κρουαζιέρα στο Halong Bay. Σε αυτή την ολοήμερη ξενάγηση, θα κάνεις καγιάκ, θα θαυμάστε τους πανύψηλους καρστριακούς ασβεστόλιθους, θα εξερευνήσεις σπηλιές όπως το σπήλαιο Thien Cung (Heavenly Palace Cave) με τον έμπειρο οδηγό μας.
13η ημέρα 01 Οκτωβρίου | Ανόι - Πτήση επιστροφής
Σήμερα είναι η ημέρα επιστροφή. Μέσα σε 10 γεμάτες ημέρες θα ζήσεις όσο πιο έντονα γίνεται την κουλτούρα αυτής της υπέροχης χώρας, θα συναναστραφείς με τους φιλόξενους και χαμογελαστούς ντόπιους, θα δεις απίστευτης ομορφιά τοπία, αλλά πάνω από όλα θα δημιουργήσεις φιλίες με ανθρώπους με την ίδια ταξιδιωτική τρέλα που “δέρνει” κι εσένα! 
Περιλαμβάνονται:  
  • 1. Αεροπορικά  εισιτήρια 
  • 2. Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία
  • 3. Διατροφή σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο
  • 4. Yoga class στο Vedana Lagoon
  • 5. Tai Chi class στο Vedana Lagoon
  • 6. Ξεναγήσεις περιηγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • 7. Συνοδός του γραφείου
  • 8. Ασφάλεια αστικής ευθύνης. 
  • 9. Τοπικοί ξεναγοί

Δεν περιλαμβάνονται:
  • Φόροι αεροδρομίου,
  • η βίζα (45 $, εκδίδονται τοπικά. Για το λόγο αυτό απαιτείται να έχετε μαζί σας 2 φωτογραφίες έγχρωμες),
  • εισιτήρια πλοίων,
  • δημοτικοί φόροι πόλεων,
  • είσοδοι μουσείων
  • ότι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό ή προτεινόμενο.