Καππαδοκία «Στα Μονοπάτια Της Ιστορίας»

Οδικώς, 7 ημέρες

Τουρκία-Καππαδοκία-

ΑΠΟ 339 €

Τιμή ανα άτομο


2310 555 556

210 933 9333

ΦΟΡΜΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1η ημέρα Θεσσαλονίκη - Κωνσταντινούπολη (620 χλμ.)
Συγκέντρωση στα γραφείο μας και αναχώρηση στις 06:00 π.μ. Με τις απαραίτητες στάσεις καθοδόν, άφιξη στα σύνορα των Κήπων. Μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις συνεχίζουμε το ταξίδι περνώντας περιφερειακά από τις γνωστές πόλεις της Ανατολικής Θράκης όπως, η Κεσάνη, τα Μάλγαρα, η Ραιδεστός, η Ηράκλεια, η Σηλυβρία και φτάνουμε στην Κωνσταντινούπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο και ελεύθερος χρόνος το απόγευμα για μια γνωριμία με το Πέραν και τα χαρακτηριστικά γραφικά στενά του, η οποία θα σας ενθουσιάσει. Επιστροφή στο ξενοδοχείο διανυκτέρευση.
2η ημέρα Κωνσταντινούπολη - Άγκυρα – Προκόπι
Ξεκινώντας το ταξίδι μας από την Κωνσταντινούπολη προς την Καππαδοκία θα διασχίσουμε την πρώτη κρεμαστή γέφυρα του Βοσπόρου που ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και περνώντας από τα εδάφη της άλλοτε Αυτοκρατορίας της Νίκαιας, και τη λίμνη Βοάνη κατευθυνόμαστε προς την αρχαία Κλαυδιούπολη, σημερινό Μπολού. Περνώντας από την Άγκυρα θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε τον περίφημο ουρανοξύστη που χαρακτηρίζεται ως το ψηλότερο κτήριο της Ευρώπης και διασχίζοντας το οροπέδιο της Ανατολίας, θα φτάσουμε στην Καππαδοκία. Περιήγηση στην πανέμορφη πόλη του Προκοπίου, κλασσικό δείγμα της Καππαδοκικής τέχνης, σε ένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό μοτίβο, που θυμίζει θεατρικό σκηνικό. Θα περπατήσουμε στα στενά δρομάκια με τα αρχοντικά, στα παραδοσιακά κτίρια της παλαιάς πόλης και τέλος θα ακολουθήσουμε μια ανηφορική διαδρομή στον Πέτρινο Λόφο όπου βρίσκεται το προσκύνημα του Αγίου Ιωάννη του Ρώσου. Μια απόδειξη πως δεν είναι τυχαίο, που όλοι οι οικισμοί ανήκουν στον κατάλογο των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
3η ημέρα Γκιόρεμε – Πασαμπαγ – Τσαβουσιν – Άβανος - Καισάρεια
Μετά το πρωινό θα ξεκινήσουμε την ξενάγησή μας στην βόρεια περιοχή της Καππαδοκίας. Πρώτη μας επίσκεψη στην κοιλάδα του Κοράματος ή αλλιώς Γκιόρεμε. Ένα τοπίο πλούσιο σε κωνικούς σχηματισμούς από πορώδη πέτρα, ένα σπάνιο αξιοθέατο της ασυνήθιστης και τραχιάς φύσης της Καππαδοκίας άξιο θαυμασμού. Η περιοχή διαθέτει περισσότερες από 360 λαξευτές – υπόσκαφες εκκλησίες, που κτίστηκαν μεταξύ 7ου και 13ου αι. και πάνω από 30 διάσημες υπόγειες πολιτείες. Θα επισκεφθούμε την εκκλησία του Μεγάλου Βασιλείου, την εκκλησία του Μήλου, της Αγίας Βαρβάρας, των Σανδάλων, την Σκοτεινή εκκλησία καθώς και την Εκκλησία των Κρίνων με τις εκπληκτικές αγιογραφίες. Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε για την κοιλάδα Πασάμπαγ ή αλλιώς «κοιλάδα των μοναχών», όπου εκεί θα συναντήσουμε μερικές από τις πιο εντυπωσιακές «νεραϊδένιες καμινάδες» που χαρακτηρίζουν τα τοπία της Καππαδοκίας. Η εκδρομή μας συνεχίζεται προς το Τσαβουσίν, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Νικηφόρου Φωκά και η βασιλική του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, μοναδική σε όλη την Καππαδοκία καθώς μόνο αυτή φέρει στο εικονογραφικό της πρόγραμμα απεικονίσεις των αυτοκρατόρων. Επόμενος σταθμός ο Άλυς ή αλλιώς Κόκκινος ποταμός, ο μεγαλύτερος ποταμός της Μικράς Ασίας (1.150χλμ.) με τελικό προορισμό την Ρωμαϊκή πόλη Βενάσα, σημερινή ονομάσια Άβανο. Τα κεραμικά της Αβάνου είναι από τα πιο φημισμένα της Τουρκίας και ο τροχός του κεραμίστα είναι εφεύρεση της Ανατολίας από την 3η χιλιετία. ‘Έπειτα θα αναχωρήσουμε για τη γενέτειρα πόλη του Αγίου Βασιλείου και του Γρηγορίου Νύσσης, την Καισάρεια. Άφιξη στη πόλη των μαυσωλείων που είναι κτισμένη σε μια πολύ εύφορη πεδιάδα με φόντο την «χιονισμένη» πυραμίδα του Ερζιγιέτ του αρχαίου βουνού Αργαίου, του ηφαιστείου που είναι δημιουργός των εκπληκτικών τοπίων της Καππαδοκίας. Εντύπωση προκαλεί το άρτιο οδικό της δίκτυο, η γενική καθαριότητα, οι σύγχρονες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις, τα μοντέρνα κτίρια και η κεντρική πλατεία της. Ελεύθερος χρόνος για να γνωρίσουμε την παραδοσιακή τοπική αγορά που βρίσκεται δίπλα στο Σελτζούκικο κάστρο. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
4η ημέρα Σινασσός – Μαλακοπή - Κοιλάδα Περιστρέμματος – Καρβάλη (50 χλμ.)
Μετά το πρωινό μια μοναδική εμπειρία μας περιμένει για μια καταπληκτική βόλτα με το αερόστατο από όπου μπορείτε να θαυμάσετε πανοραμικά την ιδιόρρυθμη μοναδική και πανέμορφη Καππαδοκία (προαιρετική συμμετοχή). Στη συνέχεια αναχώρηση για τη Σινασσό. Μια μοναδική περιοχή που κουβαλάει μια βαριά αρχιτεκτονική κληρονομιά των ιδιαίτερα εύπορων εμπόρων της περιοχής. Εκεί θα επισκεφθούμε τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, τον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου και το ελληνικό παρθεναγωγείο. Επίσκεψη στο κέντρο της πόλεως και την κεντρική πλατεία, όπου θα περπατήσουμε στα ιστορικά σοκάκια και θα θαυμάσουμε τα πέτρινα αρχοντικά πολλά εκ των οποίων υπήρξαν σπίτια Ελλήνων που εγκαταλείφθηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Ένα εκπληκτικό δείγμα των σπουδαίων αρχοντικών της εποχής, είναι το αρχοντικό του λόγιου Ρίζου, ενός σημαντικού προσώπου που διαδραμάτισε πρωτεύοντα ρόλο στη διάρκεια της ανταλλαγής των πληθυσμών, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, και έγραψε το 1951 το βιβλίο Καππαδοκία. Το ταξίδι μας συνεχίζεται προς την πιο καλοδιατηρημένη υπόγεια πολιτεία της Καππαδοκίας, την Μαλακοπή. Κατά τη διάρκεια του 4ου αιώνα π.Χ. ο Μέγας Αλέξανδρος κυρίευσε την περιοχή όταν 5,000 άνθρωποι ζούσαν εκεί. Βρίσκεται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και λαξεύτηκε στον εξαιρετικά μαλακό πωρόλιθο ενός λόφου. Εδώ υπάρχουν υπόγειοι διάδρομοι, δωμάτια, αποθήκες και παρεκκλήσια που σχηματίζουν ολόκληρους πολυώροφους λαβύρινθους που συγκλονίζουν ακόμα και τον πιο αδιάφορο επισκέπτη. Επόμενος μας σταθμός η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων στην οποία είχαν χοροστατήσει τον Ιούνιο του 2010, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας καθώς και ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος, Ιερώνυμος. Η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων δεν είχε λειτουργηθεί από την εποχή της ανταλλαγής των πληθυσμών. Μετά την θεία λειτουργία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους νεκρούς που βρίσκονται ενταφιασμένοι στην περιοχή της Καππαδοκίας. Επόμενή στάση η κοιλάδα του Περιστρέμματος ή αλλιώς Ιχλαρά με τις αγιογραφημένες λαξευτές εκκλησίες. Εκεί θα κατεβούμε στο ποταμό Μελεντίζ, όπου θα κάνουμε ένα περίπατο στο φαράγγι με τις Βραχώδεις πρωτοχριστιανικές εκκλησίες. Θα καταλήξουμε στην Καρβάλη με τα πέτρινα σπίτια, και στην εκκλησία που μόνασε στο τέλος της ζωής του, ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος. Ελεύθερος χρόνος στη μικρή κεντρική πλατεία του χωριού. Αργά το απόγευμα επιστροφή στο ξενοδοχείο, δείπνο και διανυκτέρευση.
5η ημέρα Προκόπι- Ιεράπολη (Pamukkale) (610 χλμ.)
Πρωινό και αναχώρηση. Περνώντας την αρχαιελληνική πόλη Αρχελαΐδος (σημερινή ονομασία Aksaray), η οποία υπήρξε μεγάλος εμπορικός σταθμός στον περίφημο «Δρόμο του Μεταξιού», που διέσχιζε την Ανατολία καθώς επίσης και από το Ικόνιο το σταυροδρόμι της Καππαδοκίας και της Φρυγίας φτάνουμε στην Ιεράπολη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο μας, δείπνο και διανυκτέρευση.
6η ημέρα Ιεράπολη (Pamukkale) – Προύσα (420 χλμ.)
Πρωινό και επίσκεψη στους ολόλευκους πέτρινους καταρράκτες της με τις αβαθείς λεκάνες που τις τροφοδοτούν άφθονες θερμές πηγές – ένα εκπληκτικό γεωλογικό φαινόμενο ασυνήθιστης ομορφιάς, ελεύθερος χρόνος για να θαυμάσουμε το όμορφο τοπίο. Συνεχίζουμε για τον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Ιεράπολης του Θεού Απόλλωνα, όπου θα ξεναγηθούμε στην αγορά, στα λουτρά, στη νεκρόπολη και στο αρχαίο Θέατρο. Θα δούμε επίσης το μαρτύριο του Φιλίππου, ένα ιερό αφιερωμένο στον Απόστολο, ο οποίος μαρτύρησε εκεί την εποχή του Δομιτιανού. Στη συνέχεια αναχώρηση για τη Προύσα, τη πρώτη πρωτεύουσα των Οθωμανών Σουλτάνων και το δυτικό τμήμα του περίφημου «δρόμου του μεταξιού». Πανοραμική περιήγηση της πόλης και ελεύθερος χρόνος για ψώνια. Επιστροφή και τακτοποίηση στο ξενοδοχείο, διανυκτέρευση.
7η ημέρα Προύσα - Θεσσαλονίκη (580 χλμ.)
Μετά το πρωινό ξεκινάει το ταξίδι της επιστροφής. Κατά μήκος της Απολλωνιάδας, διασχίζοντας ένα από τα πιο εύφορα μέρη της Μικράς Ασίας τη «χρυσή πεδιάδα», όπου στη μέση της δέσποζε η αρχαία Μιλητούπολης (Karacabey). Μέσω της Πανόρμου και Μπίγας (αρχ.Πηγές) φτάνουμε στη Λάμψακο, στην επισκοπή του Αγίου Παρθενίου, προστάτη των καρκινοπαθών. Από την Λάμψακο παιρνάμε ακτοπλοϊκώς από τα Στενά των Δαρδανελλίων, στην Καλλίπολη, γνωστή για την καθοριστική εκστρατεία που έλαβε χώρα στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Συνεχίζουμε μέσω Κεσάνης για τα σύνορα όπου μετά τις απαραίτητες διατυπώσεις, και με ενδιάμεσες στάσεις καθοδόν θα φτάσουμε αργά το βράδυ στη Θεσσαλονίκη.
Περιλαμβάνονται στην τιμή:
  • Μεταφορά με υπερυψωμένο λεωφορείο
  • Διαμονή σε επιλεγμένα ξενοδοχεία 4* & 5*
  • Ημιδιατροφή (εκτός Κων/πολης)
  • Έμπειρος αρχηγός - συνοδός του γραφείου μας
  • Περιηγήσεις - ξεναγήσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα
  • Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για Μάδυτο - Τσανάκκαλε και αντίστροφα
  • Ασφάλεια αστικής ευθύνης
Δεν περιλαμβάνονται στην τιμή:
  • Είσοδοι σε ιστορικούς, αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία
  • Επιπλέον γεύματα, ποτά στα δείπνα
  • Ό,τι αναφέρεται στο πρόγραμμα ως προαιρετικό