Blog

23 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2020

Πώς πήραν το όνομά τους έξι ευρωπαϊκές πόλεις;

1561 comments 0 share
Άμστερνταμ - Ολλανδία

Το Άμστερνταμ δεν ήταν πάντα η εντυπωσιακή πόλη που είναι σήμερα. Τον 13ο αιώνα η λαμπερή ολλανδική πρωτεύουσα ήταν ένα λασπωμένο και φτωχό ψαροχώρι, στο οποίο οι κάτοικοι έχτισαν ένα φράγμα για να προστατευτούν από τα νερά του ποταμού που τους έπνιγαν. Γι' αυτόν το λόγο ο Κόμης, τους παρείχε ένα πιστοποιητικό, στο οποίο αναγραφόταν ότι "οι κάτοικοι κοντά στο φράγμα του Άμστελ (Amestelledame)" εξαιρούνται από την πληρωμή προμήθειας για να περάστουν τη γέφυρα. Έτσι, λοιπόν, πήρε το όνομά του το Άμστερνταμ!

Βαρσοβία - Πολωνία

Σημαίνει "η πόλη που ανήκει στον Βαρς (Warsz)". Πριν πολλά, πολλά χρόνια ένας ψαράς, ονόματι Βαρς, ερωτεύτηκε παράφορα μια γοργόνα που ζούσε στον ποταμό Βιστούλα και ονομαζόταν Sawa! Παντρεύτηκαν και ίδρυσαν τη σημερινή πρωτεύουσα της Πολωνίας (Warsz-awa, το όνομα της πόλης στα πολωνικά)!

Βελιγράδι - Σερβία

Μια από τις πιο σύγχρονες πρωτεύουσες, που στο μέλλον σίγουρα θα γίνει ένας από τους καλύτερους προορισμούς παγκοσμίως, πήρε το όνομά της από τις σερβικές λέξεις beo και grad (= λευκή πόλη). Και αυτό γιατί η πόλη πρωτοχτίστηκε μέσα στα άσπρα τείχη ενός φρουρίου.

Βερολίνο - Γερμανία

Εδώ οι γνώμες διίστανται, καθώς υπάρχουν δυο εκδοχές για το πως η επιβλητική γερμανική πρωτεύουσα πήρε το όνομά της. Είτε από τη γερμανική λέξη "bär", που σημαίνει "αρκούδα", είτε από τη σλαβική λέξη "berl" που σημαίνει "βάλτος", επειδή η πόλη θεμελιώθηκε στις βαλτώδεις όχθες του ποταμού Spree. 

Βουδαπέστη - Ουγγαρία

Ως γνωστόν η Βουδαπέστη είναι ουσιαστικά δυο πόλεις, η Βούδα και η Πέστη! Η Βούδα πήρε το όνομά της από τον Buda, τον αδελφό του Αττίλα, και η Πέστη κατά πάσα πιθανότητα ονομάστηκε έτσι λόγω του επιθέτου που της απέδωσε ο Πτολεμαίος, "Πέσσιον" που σημαίνει "φρούριο" ή και "σπηλιά".

Βουκουρέστι - Ρουμανία

Υπάρχει ένας μύθος γύρω από το "Παρίσι των Βαλκανίων", καθώς υπάρχουν δυο ιστορίες για το πως έλαβε το όνομά του. Η πρώτη υποστηρίζει ότι ο γενναίος Bucur έδωσε το όνομά του στην ρουμανική πρωτεύουσα, ο οποίος δεν ξέρουμε ακριβώς τι ήταν, καθώς ο μύθος τον θέλει πρίγκιπα, ψαρά, ληστή και βοσκό! Η δεύτερη ιστορία, την οποία προτιμούν και οι κάτοικοι, αναφέρει πως "Βουκουρέστι" σημαίνει "η πόλη της χαράς", καθώς στα ρουμάνικα "bucur" σημαίνει "χαρά"!