Blog

06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Χριστούγεννα στην Πράγα

0 comments 0 share
Χριστούγεννα στην κάρδια της Ευρώπης...στην Πράγα


ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΠΡΑΓΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΏΠΗ
Στην Πράγα θα μαγευτείς, θα περιπλανηθείς στην τεράστια κεντρική πλατεία της, θα χαζέψεις την μεσαιωνική αρχιτεκτονική της και πριν ακόμη πας, θα μπεις στον πειρασμό να την επιλέξεις ως χριστουγεννιάτικο σου προορισμό! Γιατί αν έπρεπε να επιλέξουμε τα επίθετα που θα την χαρακτήριζαν κατά την περίοδο των Χριστουγέννων αυτά θα ήταν: λαμπερή, φαντασμαγορική, μαγική και χιονισμένη το κρύο κλίμα, τα χριστουγεννιάτικα έθιμα και εδέσματα και η ζεστή ατμόσφαιρα που δημιουργείται θα σε βάλουν για τα καλά στο Christmas mood. Οι κάτοικοι της πόλης ξέρουν πολύ καλά να γιορτάζουν αυτή τη μαγική περίοδο με τον καλύτερο τρόπο, κι αυτό θα το διαπιστώσεις με το που θα φθάσεις εκεί. 

Η πόλη βάζει τα γιορτινά της, στολίζει κάθε γωνιά της, με σημείο αναφοράς την κεντρική πλατεία της παλιάς πόλης και το Κάστρο, όπου στήνεται το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο δέντρο όλης της Τσεχίας.

 

Θα ακούσεις γιορτινές μελωδίες, θα μυρίσεις λαχταριστές χριστουγεννιάτικα αρώματα και θα γευτείς ζεστό κρασί… Κι αν βρεθείς στην πλατεία της παλιάς πόλης στις αρχές Δεκεμβρίου θα δεις τον Santa Claus – Άγιο Νικόλαο να μοιράζει δώρα στα παιδάκια, με τη συνοδεία ενός αγγέλου και ενός διαβόλου, σύμφωνα με το τοπικό έθιμο.

Οι βόλτες σου στο κέντρο της πόλης θα σου μείνουν αξέχασες. Οι χριστουγεννιάτικες αγορές θα σε δελεάσουν να περάσεις αρκετό χρόνο εκεί, χαζεύοντας παιχνίδια, χειροποίητα αντικείμενα, κάρτες, ξύλινες κατασκευές, αλλά και τις σπεσιαλιτέ της πόλης.


Όσο για το φαγητό μην ανησυχείς ειδικά τέτοια εποχή η πόλη έχει πολλές λύσεις Αυτές τις μέρες, φαγητά και γλυκά θα έχουν την τιμητική τους, με πρωταγωνιστές τα παραδοσιακά μπισκότα, τα γλυκά τρντέλνικ (trdelník) που μοιάζουν με γεμιστά κρουασάν, σε κυλινδικό σχήμα. Θα δοκιμάσεις επίσης τα dumplings με βατόμουρα, τα πικάντικα λουκάνικα και τις ξανθές ή μαύρες μπίρες. Μερικές από αυτές θα ανακαλύψεις σε κιόσκια και μπυραρίες, στις πλατείες Old Town Square, Wenceslas Square, Náměstí Republiky, Náměstí Míru, Vyšehrad.
 
Ποίο κάτω θα βρείς τα ποιό must αξιοθέατα και μνημεία της πόλης που πρέπει να επισκεφτέις!
  • Παλιά Πόλη (Staré Město)  &  Αστρονομικό Ρολόι (Orloj)
Το Αστρονομικό Ρολόι. Ένα πανέμορφο, περίτεχνο ρολόι όχι και τόσο συνηθισμένο αλλά αρκετά ιδιαίτερο! Το Αστρονομικό ρολόι, λοιπόν, εκτός από την ώρα απεικονίζει τις κινήσεις των πλανητών, του ήλιου και της σελήνης. Επιπλέον, αυτό το ιδιαίτερο ρολόι έχει μηχανισμό που μετρά τους μήνες και μια συλλογή από ξύλινες φιγούρες που θα κινήσουν την προσοχή σου κάθε φορά που αλλάζει η ώρα.
  • Κάστρο της Πράγας (Hradčany) & η Γέφυρα του Καρόλου 

    Το υπέροχο Κάστρο της πόλης. Το ταξίδι στο χθες ξεκινάει από την ξεχωριστή πέτρινη γέφυρα την οποία πρέπει να διασχίσεις για να φτάσεις εκεί. Η γνωστή Γέφυρα του Καρόλου χρονολογείται από τον 13ο αιώνα, έχει περίπου 515 μέτρα μήκος, 10 μέτρα πλάτος και 30 μπαρόκ αγάλματα και γλυπτά . Δεξιά κι αριστερά θα συναντήσεις πλανώδιους πωλητές χειροποίητων σουβενίρ, αλλά και ζωγράφους και μουσικούς που “διασκεδάζουν” τους επισκέπτες με ήχους κλασικής μέχρι και τζαζ μουσικής.
Το Κάστρο της Πράγας, αποτελείται από ένα σύμπλεγμα μεγαλοπρεπών κτιρίων. Ανάμεσα τους θα δεις το παλιό βασιλικό ανάκτορο, τους βασιλικούς κήπους, πύργους και εκκλησίες. Μιλάμε για ένα από τα μεγαλύτερα αρχαία κάστρα στον κόσμο. Σήμερα, μεταξύ άλλων, εκεί βρίσκεται και η προεδρική κατοικία.
 
  • Καθεδρικός ναός Αγίου Βίτου 
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Βίτου είναι το στολίδι του κάστρου της Πράγας. Είναι ο ναός που φαίνεται απ’ όπου κι αν βρίσκεσαι στην Πράγα. Ένα μεγαλοπρεπές, γοτθικό αριστούργημα, με μπαρόκ στοιχεία, ιδιαίτερη διακόσμηση, γιγάντιες διαστάσεις (124*60 μέτρα) και κεντρικό πύργο γύρω στα 96 μέτρα.  Έχει εντυπωσιακά βιτρώ του 20ού αιώνα, και ξεχωρίζει το έργο του Τσέχου ζωγράφου της Αρ νουβώ Άλφονς Μούχα, με θέμα τους Αποστόλους των Σλάβων από τη Θεσσαλονίκη “Αγίους Κύριλλο και Μεθόδιο” και φιλοξενεί τα κοσμήματα του Στέματος. 
  • Tancici Dum
Είναι ένα από τα σύγχρονα κομψοτεχνήματα της Πράγας κι αυτό γιατί η ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του κτιρίου μάς φέρνει στον νου την φιγούρα ενός ζευγαριού που χορεύει. Σ’ αυτό το ιδιαίτερο κτίριο βρίσκονται πολυεθνικές εταιρείες ενώ, στον 7ο όροφο του θα απολαύσεις την μαγευτική θέα της Πράγας, παρέα με φαγητό ή ποτό στο φημισμένο εστιατόριο  που βρίσκεται εκεί. 
 
  • Εκκλησία Αγίου Νικολάου 
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου είναι το ορθόδοξο δημιούργημα της Παλιάς Πόλης της Πράγας.  Ο σχεδιασμός της οροφής, οι τοιχογραφίες, η διακόσμηση και τα αγάλματα που υπάρχουν μέσα συνθέτουν το απόλυτο, αριστοτεχνικό παράδειγμα του μπαρκόκ στυλ

Σίγουρα η Πράγα θα σε εκπλήξει και θα σε ενθουσιάσεις την περίοδο των Χριστουγέννων μην χάσεις την ευκαιρία να την επισκεφτείς!!!
ΔΕΣ ΕΔΩ ΤΙΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ:
ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΕ ΠΡΑΓΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΡΏΠΗ