Blog

22 ΙΟΥΝΙΟΥ 2023

Χίος , Ένα νησί ευλογημένο, πολυσύνθετο, ανεξερεύνητο

0 comments 0 share

Ποιος δεν ξέρει το νησί της Χίου, τα Μαστιχοχώρια της και τους περίφημους ανά τη Μεσόγειο καπετάνιους της; Και όμως είναι ένα από τα πιο άγνωστα και ανεξερεύνητα νησιά του Βορείου Αιγαίου - ελάχιστα αξιοποιημένο από την τουριστική βιομηχανία.

Ένα νησί γεμάτο μυστικά, εκπλήξεις και κρυμμένους θησαυρούς. Ένα νησί ευλογημένο από τη φύση και την ιστορία: αυθεντικό, απλό, πολυδιάστατο, ακαταμάχητο. Διακοπές στη Χίο, τη μυροβόλο και ανεξερεύνητη. Εάν επιλέξετε να τη γνωρίσετε, να είστε βέβαιοι ότι θα της χαρίσετε και ένα κομμάτι από την ψυχή σας.


Ανακαλύψτε τα αξιοθέατα της Χίου

Περιπλανηθείτε στον εύφορο και αρχοντικό κάμπο της Χίου

Στενά δρομάκια: με δυσκολία περνά ένα αυτοκίνητο. Τεράστιοι πέτρινοι τοίχοι, φτιαγμένοι με μαστοριά μοναδική. Θύρες περίτεχνες με περήφανες καμάρες. Σε τούτα τα τεράστια περιβόλια της πιο εύφορης κοιλάδας του νησιού κάποτε έμεναν άρχοντες. Εδώ έχτιζαν από τον 14ο αιώνα τις επαύλεις τους οι Γενοβέζοι και στα μετέπειτα χρόνια οι πλούσιοι Χιώτες.

Επισκεφτείτε τα φημισμένα χωριά της μαστίχας

Είναι περίπου 20, θα τα βρείτε στη νότια Χίο και μοσχοβολούν… μαστίχα. Ξεχωρίζουν το Πυργί και τα Μεστά και ακολουθούν η Βέσσα, τα Αρμόλια, τα Νένητα και τα Πατρικά. Η βόλτα στα δρομάκια τους είναι μαγεία, ενώ τον Αύγουστο στα γύρω κτήματα θα δείτε τα δέντρα που δακρύζουν και τη συλλογή των πολύτιμων κρυστάλλων της μαστίχας.   

Χαζέψτε την καστροπολιτεία στο Βόρειο Αιγαίο 

Εικόνα που σίγουρα θα σας μείνει αξέχαστη: ένας πέτρινος κώνος από κυβόσχημα σπιτάκια με μαύρες κηλίδες από ανοιχτά πορτοπαράθυρα. Ο Ανάβατος. Ένας ακατοίκητος πύργος από πέτρα, στημένος πάνω από την ερημιά του δάσους, να κρέμεται δίπλα στον αβυσσαλέο γκρεμό. Ένα μνημείο με ιδιαίτερη σημασία για την ιστορία του νησιού, αλλά και της ανθρωπότητας, και ένα από τα αξιοθέατα της Χίου που δεν πρέπει να χάσετε.

Γνωρίστε την ιστορία πίσω από τον μαστιχοφόρο σχίνο

Ένας χαμηλός θάμνος με απλωμένα κλαριά και λυγισμένο κορμό, που μοιάζει λίγο με εκείνον του πεύκου, αποτελεί το σήμα κατατεθέν του νησιού. Ο μαστιχοφόρος σχίνος είναι το δεντράκι που «πληγώνουν» ή καλύτερα «κεντούν» οι Χιώτες και εκείνο «δακρύζει», προσφέροντας απλόχερα την πολύτιμη ρητίνη του. 
Το ευγενικό, ευωδιαστό, αλλά συνάμα πανάκριβο προϊόν παράγεται αποκλειστικά στο νησί της Χίου, καλλιεργείται από τον 1ο αιώνα μ.Χ. στο νησί και η παράδοση λέει πως οι σχίνοι άρχισαν να δακρύζουν, όταν μαρτύρησε ο Άγιος Ισίδωρος από τους Ρωμαίους.

Εντυπωσιαστείτε με τα βροντερά έθιμα στο Βροντάδο

Ένας φαντασμαγορικός πολύχρωμος πόλεμος. Τα όπλα είναι έτοιμα και ο… πόλεμος, που γίνεται το βράδυ της Ανάστασης ανάμεσα σε δύο ενορίες των εκκλησιών στον Βροντάδο της Χίου, μοναδικός.

Οι κρυμμένοι θησαυροί της Χίου

Τα βουνά, τα χωριά, και οι παραλίες του Βορρά 

Ανακαλύψτε την εκπληκτική φυσική ομορφιά της Βόρειας Χίου. Ακολουθήστε τη διαδρομή Καρδάμυλα-Ναγός–Αμάδες-Βίκι–Καμπιά–Κηπουριές–Διευχά. Τα τοπία γύρω από το ψηλότερο βουνό, το Πελιναίο, είναι συναρπαστικά, τα χωριά γραφικότατα και πολλοί χωματόδρομοι θα σας φέρουν σε κρυφές ερημικές παραλίες.

Η Νέα Μονή Χίου με τα αριστοτεχνικά ψηφιδωτά

Το σημαντικότερο μοναστήρι της Χίου και ένα από τα σημαντικότερα ολόκληρης της Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1024 από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Θ' Μονομάχο. Μεγάλο, πλούσιο και διάσημο. Στο συγκλονιστικό καθολικό της Παναγίας θα δείτε να αστραποβολούν μερικά από τα ομορφότερα βυζαντινά ψηφιδωτά του κόσμου.

Τα αρωματικά πιάτα της Χιώτικης γαστρονομίας

Εκτός από τη φημισμένη μαστίχα, που πιθανώς γνωρίζετε, οι διακοπές στη Χίο προσφέρουν μεγάλη ποικιλία τοπικών προϊόντων και αυθεντικών γεύσεων. Ο γαστρονομικός πλούτος της Χίου περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: βούτυρα και τυριά όπως το μαστέλο, εσπεριδοειδή όπως το μανταρίνι Χίου, ούζα και αρωματικά λικέρ, κρασιά άριστης ποιότητας, χιώτικα γλυκά, παστέλια, αλλά και φρέσκα ψάρια και θαλασσινά. Σας ανοίξαμε την όρεξη; Δοκιμάστε Χιώτικη κουζίνα και θα μας θυμηθείτε.

Συχνές ερωτήσεις για το νησί της Χίου

  • Ποια είναι τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Χίου;

Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Χίου είναι τα μεσαιωνικά χωριά, όπως τα Μεστά και οι ξεχωριστές παραλίες. Το αιγαιοπελαγίτικο νησί επίσης προσφέρει καταπληκτικά βουνίσια τοπία και εκλεκτή κουζίνα. 

  • Πού Βρίσκεται το Νησί της Χίου;

Η Χίος βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο. Πιο συγκεκριμένα, ανήκει στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου μαζί με τα Ψαρά, τα Αντίψαρα και τις Οινούσσες. Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της και τα εξαγώγιμα προϊόντα της όπως η μαστίχα και το λάδι.

  • Από πού φεύγουν τα πλοία για τη Χίο;

Τα πλοία για το νησί της Χίου φεύγουν τακτικά από το λιμάνι του Πειραιά, της Ραφήνας και της Καβάλας. Η μέση τιμή εισιτηρίου κοστίζει 70 ευρώ ανά άτομο. Όταν φτάσετε στη Χίο, μπορείτε να μετακινηθείτε είτε με αυτοκίνητο, είτε με ΚΤΕΛ.