Blog

09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2022

Ώρα να κάνεις βόλτα στην Ιταλική Ριβιέρα

0 comments 0 share

Η ακτή του Αμάλφι στην Ιταλία αποτελεί καταφύγιο των διασήμων και είναι αναμφισβήτητα το πιο εντυπωσιακό παράκτιο μεσογειακό τοπίο.

Ταξιδέψτε γύρω από την ακτή του Αμάλφι, ένα καταφύγιο διασήμων εδώ και αιώνες, που αποτελεί το μικρό μυστικό της Ιταλίας. Οι πάντες, από τον Ρίχαρντ Βάγκνερ μέχρι την Γκρέτα Γκάρμπο, αποζήτησαν εδώ την ηρεμία και τη γαλήνη. Πρόκειται αναμφισβήτητα για το πιο εντυπωσιακό παράκτιο μεσογειακό τοπίο στην Ευρώπη.

Το 1997 συμπεριλήφθηκε στον Κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, ενώ τα τελευταία χρόνια διατηρεί επάξια τον τίτλο της Μέκκας των παραθεριστών που επιθυμούν μια δόση πολυτέλειας στις διακοπές τους. Συνεπώς, θα απολαύσετε καλύτερα την οδηγική εμπειρία στην ακτή του Αμάλφι εκτός θερινής σεζόν, από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τον Οκτώβριο και τον Μάιο, όταν τα τουριστικά λεωφορεία είναι αρκετά αραιά και σας επιτρέπουν να απολαύσετε το δρόμο χωρίς περισπασμούς. Τα 65 περίπου χιλιόμετρα του φιδίσιου παράκτιου δρόμου πάνω από τα τυρκουάζ νερά της θάλασσας διανθίζονται με λεμονοδάση και κομψές βίλες σε παστέλ αποχρώσεις, σκαρφαλωμένες στις βουνοπλαγιές. Σύντομα θα διαπιστώσετε γιατί αυτή η ειδυλλιακή τοποθεσία ασκεί τόση ισχυρή και διαρκή γοητεία.




ΡΑΒΕΛΛΟ

 
 

Αν φτάσατε αεροπορικώς στην παρακείμενη Νάπολη, πάρτε τον A3 προς την ακτή και έπειτα τον SS163, το «δρόμο με τις 1.000 στροφές», προς το Vietri Sul Mare. Ελιχθείτε με κατεύθυνση προς το Ραβέλλο, ένα μαγευτικό χωριό κουρνιασμένο στους λόφους πάνω από το Αμάλφι, γεμάτο γραφικούς κήπους. Οι κήποι της Βίλα Τσιμπρόνε και της Βίλα Ρούφολο είναι ελεύθεροι για το κοινό και κατατάσσονται στους πιο θεαματικούς ολόκληρης της Ιταλίας.

Αν περάσετε κάποια Τρίτη, πρέπει να σταματήσετε στην υπαίθρια αγορά που σφύζει από ζωή και να αγοράσετε μερικά πεντανόστιμα, φρέσκα τοπικά προϊόντα.


ΑΜΑΛΦΙ


 

Η πόλη του Αμάλφι δεσπόζει στο χείλος ενός βαθιού φαραγγιού και κάποτε υπήρξε ισχυρή ναυτική δημοκρατία. Σήμερα, τα εμπορικά πλοία έχουν αντικατασταθεί από τουριστικά ενοικιαζόμενα πλοιάρια.

Αν θέλετε να κάνετε μια στάση κάπου με λιγότερο κόσμο, αποφύγετε τα πολυάριθμα καφέ και τα καταστήματα του Αμάλφι. Αντίθετα, επισκεφτείτε τον επιβλητικό καθεδρικό ναό του Αγίου Ανδρέα -ή αλλιώς Ντουόμο του Αμάλφι- του 9ου αιώνα, με τον εκπληκτικό αραβο-νορμανδικό, ρομανικό ρυθμό του.


ΠΡΑΪΑΝΟ



 

Αν συνεχίσετε δυτικά κατά μήκος του SS163, η κατασκευή του οποίου ανατέθηκε από τον Βασιλιά Φερδινάνδο Β' της Νάπολης και ολοκληρώθηκε το 1852, θα καταλήξετε στο χωριό του Πραϊάνο, το οποίο είναι χτισμένο σε μια μεγαλοπρεπή τοποθεσία. Αν θέλετε να απολαύσετε τη θάλασσα, σίγουρα αξίζει να κατεβείτε τα 350 και πλέον σκαλοπάτια προς τη βραχώδη παραλία La Gavitella του Πραϊάνο, η οποία το καλοκαίρι είναι λουσμένη με το λαμπερό φως του ήλιου μέχρι τις 8 μ.μ.

Αν θέλετε να φάτε κάτι, κατευθυνθείτε στη Marina di Praia για γραφικά εστιατόρια στην παραλία.

ΠΟΖΙΤΑΝΟ



Όταν ο βραβευμένος με Πούλιτζερ συγγραφέας Τζον Στάινμπεκ επισκέφθηκε το Ποζιτάνο το 1953, το περιέγραψε ως «ένα ονειρικό μέρος που μπορεί να μην φαίνεται πραγματικό όταν βρεθείς εκεί, ωστόσο γίνεται δελεαστικά αληθινό αφού έχεις φύγει».

Από τότε, αυτό το γραφικό ψαροχώρι έχει αναδειχθεί σε σικάτο δημοφιλή προορισμό για τους πλούσιους και τους διασήμους. Αν δεν θέλετε να ανταγωνιστείτε τους "μυημένους" στη μάχη για μια ξαπλώστρα και προτιμάτε να κολυμπήσετε, το καλύτερο είναι να επισκεφτείτε με πλοιάριο την Spiaggia di Laurito, έναν ορμίσκο ιδανικό για κολύμπι.

ΣΟΡΕΝΤΟ



Σύμφωνα με το θρύλο, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αύγουστος είχε δική του βίλα στο κέντρο αυτής της πολύβουης πόλης, η οποία είναι κουρνιασμένη ανάμεσα σε γκρεμούς με θέα τη θάλασσα προς τη Νάπολη και τον Βεζούβιο. Καθώς βρίσκεται σε μεγάλο υψόμετρο, δεν υπάρχουν παραλίες για να κολυμπήσετε, αλλά αν θέλετε κάποιο σουβενίρ από το ταξίδι σας, δεν πρόκειται να βρείτε καλύτερη επιλογή από το Σορέντο.

Θα ανακαλύψετε πάμπολλα καταστήματα που πωλούν ξεχωριστά έπιπλα κατασκευασμένα με την αρχαία τεχνική intarsia του Σορέντο. Αν θέλετε απλά να ρίξετε μια ματιά, μπορείτε να δείτε ορισμένα θαυμάσια παραδείγματα αυτής της τέχνης στο Museo Bottega della Tarsia Lignea, μουσείο που φιλοξενείται σε ένα παλάτι του 18ου αιώνα.