Blog

14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

Τα 10 πιο περιζήτητα ορεινά χωριά στην Ελλάδα για φθινοπωρινή απόδραση

0 comments 0 share

Νυμφαίο – Φλώρινα

 

Το Νυμφαίο στη Φλώρινα έχει χαρακτηρισθεί «διατηρητέος παραδοσιακός οικισμός». Μάλιστα, συγκαταλέγεται συχνά στο top 10 των ταξιδιωτικών οδηγών με τα ομορφότερα χωριά της Ευρώπης. Ολόγυρά του υπάρχει ένα μοναδικό δάσος οξιάς, που αγκαλιάζει τα πετρόκτιστα σπίτια, δημιουργώντας μοναδικές εικόνες. Ειδικά για διακοπές το φθινόπωρο, τα χρώματα που θα συναντήσετε στη φύση είναι μαγικά! Στην περιοχή έχει αναπτύξει τις δράσεις της η οργάνωση του Αρκτούρου, με ένα περιβαλλοντικό κέντρο ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα και τον λύκο.
 

Καλαρρύτες – Ιωάννινα

 

Κουκλίστικο χωριό στο χείλος της απότομης χαράδρας που καταλήγει στον ποταμό Καλαρρύτικο, σε υψόμετρο 1200 μ. Γεωγραφικά ανήκει στην περιοχή των Τζουμέρκων, ένας προορισμός φυσικής ομορφιάς που μας καλεί να τον ανακαλύψουμε. Ολόκληρος ο οικισμός έχει χαρακτηριστεί διατηρτέος, λόγω των παραδοσιακών σπιτιών που αποτελούν δείγμα της ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής. Στην πλατεία συναντάται μια μαρμάρινη στήλη με ονόματα, όλων των επώνυμων κατοίκων του χωριού που διέπρεψαν στις Τέχνες, τα γράμματα και στο εμπόριο (18ος και 19ος αιώνας).

Δημητσάνα – Αρκαδία

Από τα ωραιότερα χωριά της Αρκαδίας, κερδίζει τον επισκέπτη με την πρώτη ματιά. Τα πετρόχτιστα αρχοντικά, όλα σχεδόν αναστηλωμένα σήμερα, προδιαθέτουν για να περάσετε υπέροχες βραδιές δίπλα στο τζάκι. Ο οικισμός αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής της Γορτυνίας και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή του ταυτότητα. Κάντε μια μίνι εκδρομή στη νέα Μονή Φιλοσόφου και στη Μονή Προδρόμου, που βρίσκονται στο εσωτερικό του φαραγγιού του Λούσιου.

Μακρυνίτσα

Από τα πολυαγαπημένα ορεινά χωριά της Ελλάδας και του Πηλίου, που προσελκύει πλήθος τουριστών και φημίζεται για τα χρώματά της, την ιδιαίτερη πηλιορείτικη αρχιτεκτονική της και τη μαγευτική θέα που διαθέτει προς τον Βόλο και τον Παγασητικό κόλπο. Για τον λόγο αυτό χαρακτηρίζεται, δικαίως ως το «μπαλκόνι του Πηλίου».

 

Καλλονή – Γρεβενά

Ορεινός παραδοσιακός οικισμός που βρίσκετα σε υψόμετρο 1.080 μέτρων. Η εξειδίκευση των μαστόρων (κουδαρίτες) στην πέτρα δίνει στο χωριό ένα ξεχωριστό αρχιτεκτονικό χρώμα, με τα σπίτια να ξεχωρίζουν για την όμορφη κατασκευή τους και διακόσμηση. Οι δρόμοι του χωριού είναι πλακόστρωτοι, ενώ ξεχωρίζει η υπέροχη πετρόχτιστη βρύση στην κεντρική πλατεία.

Παλαιός Παντελεήμονας – Πιερία

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός με εξαιρετικές προτάσεις διαμονής, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Ο οικισμός κατάφερε να διατηρήσει το τοπικό του χρώμα και την αυθεντικότητά του καθώς είχε σχεδόν ερημώσει από τη δεκαετία του 1950, όταν οι κάτοικοι του μετακόμιζαν μαζικά στον μεγαλύτερο οικισμό του Νέου Παντελεήμονα. Τη δεκαετία του 1980 όμως η κατάσταση μεταστράφηκε, όταν αναπαλαιώθηκε ο οικισμός και η τουριστική ανάπτυξή του άρχισε να σημειώνει σημαντικά βήματα.

Τσεπέλοβο Ιωαννίνων

Στα απότομα βράχια της γρανιτένιας οροσειράς της Τύμφης βρίσκεται το Τσεπέλοβο. Θεωρείται το αγαπημένο χωριό των φυσιολατρών και των περιπατητών. Οι ντόπιοι το αποκαλούν “αετοφωλιά του Ζαγορίου”, καθώς το βλέμμα χάνεται στον ορίζοντα. Τα πετρόκτιστα σπίτια και σοκάκια προκαλούν τους επισκέπτες να το εξερευνήσουν σπιθαμή προς σπιθαμή.

 

Τρίκαλα Κορινθίας

Τρία μικρά γραφικά χωριά, σκαρφαλωμένα στις βορειοανατολικές πλαγιές της Ζήριας, σε 1.000 μ. υψόμετρο. Τα Άνω, Μεσαία και Κάτω Τρίκαλα Κορινθίας, λατρεμένος προορισμός των εκδρομέων. Τα αξιοθέατα είναι πολλά και σημαντικά. Ξεκινώντας από τα Κάτω Τρίκαλα, ο επισκέπτης μπορεί να δει τον εντυπωσιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, που χρονολογείται γύρω στο 1697, με τις εξπρεσιονιστικού τύπου τοιχογραφίες. Στα Μεσαία Τρίκαλα, μπορεί να συνεχίσει με την επίσκεψη στη Μονή της Παναγίας, χτισμένη γύρω στο 1700, από το μητροπολίτη Κορίνθου Γρηγόριο Νοταρά. Στα Άνω Τρίκαλα θα απολάυσετε εξαιρετικό τοπικό φαγητό και θα θαυμάσετε τη θέα από ψηλά.

Άγιος Γερμανός Φλώρινας

Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.040 μέτρων, σε μικρή απόσταση από τη λίμνη Μεγάλη Πρέσπα. Απέχει 45 χιλιόμετρα από τη Φλώρινα και 44 χιλόμετρα από την Καστοριά, ενώ είναι 7 μόλις χιλιόμετρα μακριά από τις λίμνες Πρέσπες, και για το λόγο αυτό ξεπροβάλλουν ξεκάθαρα από την πανοραμική θέα του χωριού. Παρόλο που στο παρελθόν ο οικισμός γνώρισε μεγάλη άνθηση, σήμερα κατοικούν σε αυτόν μόλις λίγες εκατοντάδες άτομα. Χαρακτηρίζεται ως το μόνο χωριό στην περιοχή των Πρεσπών που έχει διατηρήσει τα παλιά πέτρινα σπίτια, χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΙΣ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΜΑΣ!!!