Blog

12 ΜΑΪΟΥ 2021

Το Χωριό Χωρίς Δρόμους που Δε θα Θέλατε να Φύγετε Ποτέ

0 comments 0 share

Το χωριό Giethoorn, στην Ολλανδία, είναι διάσημο για το μοναδικό του χαρακτηριστικό: δε θα βρείτε ούτε αμάξια, ούτε λεωφορεία ή οποιαδήποτε σύγχρονα ΜΜΜ.

Αυτό το ειδυλιακό μικρό χωριό, που κάποτε ήταν γνωστό ως η «Βενετία της Ολλανδίας», δεν έχει δρόμους, αλλά μόνο κανάλια.

Η μετακίνηση με βάρκα είναι ο μόνος τρόπος να για να φτάσετε στο χωριό και την τριγύρω αγροτική περιοχή, που διαθέτει μοναδική ατμόσφαιρα ησυχίας, ξεκούρασης και άνεσης. Γεμάτο με γαλήνη, το Giethoorn ζει τη δική του ήρεμη ζωή.

Θα μας άρεσε πολύ η ιδέα να περνούσαμε λίγο χρόνο σε ένα τέτοιο μέρος. Φανταστείτε πως θα ήταν η ζωή εκεί: κάθε μέρα θα φτάνατε σπίτι με βάρκα, θα τη δένατε και θα απολαμβάνατε την εκπληκτική θέα από το σαλόνι σας. Ησυχία. Ομορφιά. Ηρεμία. Αλήθεια, τι άλλο χρειάζεστε;



ο χωριό ιδρύθηκε το 1230 από μια ομάδα προσφύγων από τον νότο, που βρήκαν την περιοχή, όταν αναζητούσαν μέρος για να μείνουν. Όταν πρωτοέφτασαν, εντυπωσιάστηκαν από το πλήθος των κεpάτων κατσίκας, που έμειναν μετά από μια μεγάλη πλημμύρα. Γι’ αυτό και το μέρος ονομάστηκε Giethoorn, που σημαίνει «κέpατα κατσίκας».



Με τα χρόνια, οι κάτοικοι βρήκαν μεγάλα κοιτάσματα τύρφης. Έσκαβαν για τύρφη, όπου τους βόλευε και άφηναν τρύπες στο έδαφος. Καθώς περνούσε ο καιρός, αυτές οι τρύπες μετατράπηκαν σε λίμνες, και στη συνέχεια στα κανάλια που βλέπουμε σήμερα, που μετέτρεψαν το χωριό σε μεγάλο τουριστικό προορισμό.



 

Τα περισσότερα σπίτια έχουν σκεπή από άχυρο. Τα παλιότερα χρόνια, μόνο οι πλούσιοι μπορούσαν να διαθέσουν κεραμιδένιες στέγες. Σήμερα, γίνεται το αντίθετο – μία αχυρένια σκεπή είναι πιο ακριβή.




Το χωριό έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1960, χάρη στον Ολλανδό σκηνοθέτη Bert Haanstra, που έκανε γυρίσματα στο μέρος για μια από τις ταινίες του. Η περιήγηση στο χωριό γίνεται με βάρκες. Και άλλη μια ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: μόνο ηλεκτρικές μηχανές χρησιμοποιούνται στις βάρκες. Δεν επιτρέπεται πετρέλαιο ή βενζίνη.