Blog

10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

Μαδρίτη: Αξιοθέατα και Προτάσεις

0 comments 0 share
Πότε να πάτε
Οι καλύτερες εποχές είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, που έχει πιο ήπιο καιρό. Το κλίμα είναι παρόμοιο με την Ελλάδα. Το καλοκαίρι γενικά έχει αρκετή ζέστη, οπότε καλό είναι να το αποφύγετε.

Αξιοθέατα:

Βασιλικό Παλάτι (Palacio Real)

Τα ανάκτορα μπορεί να είναι η επίσημη κατοικία της ισπανικής βασιλικής οικογένειας, αλλά δεν κατοικείται και χρησιμοποιείται μόνο σε κρατικές τελετές. Αρκετά από τα δωμάτια του παλατιού, από τα 3.418 που έχει, είναι ανοιχτά για το κοινό. Είναι πίσω ακριβώς από την Opera, οπότε μπορείτε να το συνδυάσετε στη βόλτα σας.
tips: Το απόγευμα –όχι όλες τις ημέρες της εβδομάδας- είναι δωρεάν η είσοδος και αξίζει να πάτε κατά τις 18:00. Επίσης τεράστια ουρά, αλλά αξίζει να κάνετε υπομονή.

Πνεύμονες της Μαδρίτης «Ελ Ρετίρο» El Retiro
Το Πάρκο Ελ Ρετίρο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης περικυκλωμένο από τον αστικό ιστό και ανήκε μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα στην Ισπανική Μοναρχία ενώ είναι σήμερα το σημαντικότερο δημόσιο πάρκο της Μαδρίτης. Είναι γεμάτο με όμορφα γλυπτά και μνημεία, στοές, κήπους και μια τεχνητή λίμνη. Μέσα στο πάρκο θα βρείτε επίσης και 2 μουσεία, το Museo del Ejército που είναι ένα μουσείο του στρατού που περιέχει την Ισπανική στρατιωτική ιστορία και το Casón del Buen Retiro, ένα μουσείο με συλλογή πινάκων του 19ου και 20ου αιώνα.

Μεγάλη Πλατεία «Πλάθα Μαγιόρ» της Μαδρίτης Plaza Mayor
Η Πλάθα Μαγιόρ, ένα τεράστιο τετράγωνο στο κέντρο της Μαδρίτης, πολλή δημοφιλές αξιοθέατο για τουρίστες αλλά και ντόπιους. Το συμμετρικό ορθογώνιο τετράγωνο διαθέτει μια ομοιόμορφη αρχιτεκτονική, παρόμοια με την Place des Vosges του Παρισίου. Κατά τη διάρκεια του μεσαίωνα το μέρος ήταν απλά μια αγορά έξω από τα τείχη της πόλης. Το 1560 ο βασιλιάς Φίλιππος II ζήτησε από τον αρχιτέκτονα Juan de Herrera να μετατρέψει την αγορά σε πραγματική πλατεία. Χρειάστηκαν όμως αρκετά χρόνια μέχρι το 1617, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Φιλίππου ΙΙΙ, πριν η Πλάθα Μαγιόρ ξεκινάει να κατασκευάζεται. Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη πλατεία, 120μ. μακρύ 90μ. σε εύρος που περιβάλλονταν από ξύλινα κτήρια. Φωτιές όμως κατέστρεψαν τις κατασκευές γύρω από τις πλατείες 3 φορές στην ιστορία: το 1631, 1672 και το 1790. Κάθε φορά μετά τις καταστροφές τα κτήρια ανακατασκευάζονταν και σήμερα βλέπουμε την τελευταία ανακατασκευή με το σχέδιο του Juan de Villanueva. Η Πλάθα Μαγιόρ είναι το σημείο για να απολαύσετε τη μπύρα σας με μεζέδες (tapas) ειδικά το μποκαντίγιο ντε καλαμάρες (bocadillo de calamares) που είναι μπαγκέτα ψωμιού με καλαμαράκια.
 
Στάδιο Σαντιάγκο Βερναμπέου Estadio Santiago Bernabéu
Το Santiago Bernabéu είναι ένα ποδοσφαιρικό στάδιο, και έδρα της διάσημης Ρεάλ Μαδρίτης. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Οκτώβριο του 1944 και ολοκληρώθηκε 3 χρόνια μετά το 1947. Αρχικά ονομάζονταν Estadio Chamartín από την ονομασία του προηγούμενου γηπέδου, ενώ η σημερινή ονομασία του υιοθετήθηκε το 1955 προς τιμήν του πολύ πετυχημένου ομώνυμου προέδρου της ομάδας. Το στάδιο έχει χωρητικότητα 80.354 θεατών και ανήκει στην ανώτερη κατηγορία της UEFA την Elite με 5 αστέρια. Αν δεν έχετε την τύχη να βρείτε εισιτήριο, καθώς είναι πραγματικά δύσκολο (ειδικά στα σημαντικά παιχνίδια), τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι το 'Stadium Tour', το οποίο περιλαμβάνει την πανοραμική θέαση του σταδίου, επίσκεψη στην προεδρική σουίτα, το τούνελ των παιχτών, τον αγωνιστικό χώρο, το δωμάτιο με τα τρόπαια και τη μπουτίκ της ομάδας για να κάνετε τις αγορές σας.
 
Plaza des Toros.
Ο δεύτερος παλαιότερος δακτύλιος ταυρομαχίας στην 
Ισπανία , το Plaza de Toros είναι μια ζωντανή απόδειξη για το πιο διάσημο έθιμο της περιοχής. Η Ρόντα ήταν το σπίτι της δυναστείας των Ρομέρο των μαθητών (Φρανσίσκο, Χουάν και Πέδρο), ο οποίος ανέπτυξε τους κανόνες της σημερινής ταυρομαχίας τον 18ο και 19ο αιώνα. Αυτός ο ιστότοπος είναι το κύριο τουριστικό αξιοθέατο στο El Mercadillo, τη νέα πόλη της Ρόντα, και αθανατίστηκε από τον Χέμινγουεϊ στο μυθιστόρημά του « Θάνατος το απόγευμα» .

Πλατεία του Κολόμβου Plaza de Colón
Η πλατεία του Κολόμβου αρχικά ονομάζονταν 'Plaza de Santiago', αλλά μετονομάστηκε το 1893 προς τιμήν του διάσημου εξερευνητή που ανακάλυψε την Αμερική. Δυο μνημεία βρίσκονται στην πλατεία, το άγαλμα του Κολόμβου που στέκεται σε μια ψηλή στήλη, ενώ κοιτάει προς την κατεύθυνση του νέου κόσμου και το δεύτερο μνημείο είναι μερικοί τσιμεντένιοι ογκόλιθοι που διακοσμούνται με τις επιγραφές φιλοσόφων και γηγενών ηγετών. Ακριβώς μπροστά από την πλατεία του Κολόμβου βρίσκεται το εθνικό αρχαιολογικό μουσείο της Ισπανίας και η εθνική βιβλιοθήκη. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1867 από τη βασίλισσα Isabella II ενώ το νεοκλασικό κτίριο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Francisco Jareño και χτίστηκε από το 1866 μέχρι το 1892. Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει αντικείμενα προ-ιστορικά, Κελτικά, Ελληνικά και Ρωμαϊκά και φυσικά, ευρήματα από την Ιβηρική χερσόνησο όπως επίσης ευρήματα και από τη μεσαιωνική ιστορία της Ισπανίας (Βησιγότθοι, Άραβες και Χριστιανοί).

Μουσείο του Πράντο Museo del Prado
Το El Prado είναι ένα από τα πιο επισκέψιμα σημεία της Μαδρίτης με περισσότερους από 2.7 εκατομμύρια επισκέπτες. Θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα μουσεία τέχνης του πλανήτη καθώς διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες και ποιοτικότερες συλλογές, με περισσότερα από 1300 έργα της Ευρωπαϊκής τέχνης, από το 12ο αιώνα έως τις αρχές του 19ου. Το μουσείο έχει έργα από τους διασημότερους Ισπανούς ζωγράφους, συμπεριλαμβανομένου του Ελληνικής καταγωγής El Greco ενώ το πιο γνωστό έργο του μουσείου θεωρείται το Las Meninas του Velázquez. Επίσης διαθέτει και έργα διάσημων Ολλανδών, Εγγλέζων αλλά και πολλών Ιταλών. Το μουσείο πήρε το όνομα του από την γειτονιά που κάποτε βρίσκονταν μια αγορά που ονομάζονταν prado. Αν προτιμάτε την μοντέρνα τέχνη, τότε κοντά στο μουσείο του Πράντο θα βρείτε και το μουσείο της Ελληνίδας βασίλισσας Σοφίας, που περιέχει έργα τέχνης του 20ου αιώνα.
 
Μουσείο Thyssen-Bornemisza
Στο Μουσείο Thyssen-Bornemisza της Μαδρίτης εκτίθενται  σχεδόν χίλια έργα από τον 13ο αιώνα μέχρι τα τέλη του 20ου αιώνα. Τα έργα του Μουσείου Thyssen-Bornemisza, αφορούν κυρίως πορτρέτα και τοπία . Οι επισκέπτες μπορούν να μελετήσουν τις μεγάλες περιόδους και τις ζωγραφικές σχολές της δυτικής τέχνης, Αναγέννηση,  Μανιερισμό, το Μπαρόκ,  Ροκοκό, Ρομαντισμό και τη τέχνη του 19ου και του 20ού αιώνα μέχρι την Pop Art. Το μουσείο παρουσιάζει επίσης έργα από κάποια κινήματα που δεν εκπροσωπούνται σε κρατικές συλλογές, όπως ο ιμπρεσιονισμός, ο φωβισμός, ο γερμανικός εξπρεσιονισμός και τα πειραματικά πρωτοποριακά κινήματα των αρχών του 20ου αιώνα. Επιπλέον, διαθέτει μια σημαντική συλλογή αμερικάνω ν ζωγράφων του 19ου αιώνα που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο ευρωπαϊκό μουσείο.
 

Πηγή: https://www.taxidologio.gr/madrid.html taxidologio.gr