Blog

23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Caffè Florian: Το ιστορικό καφέ 300 χρόνων στη Βενετία απειλείται με χρεοκοπία εξαιτίας του κορωνοϊού

0 comments 0 share
Caffè Florian: Το ιστορικό καφέ 300 χρόνων στη Βενετία απειλείται με χρεοκοπία εξαιτίας του κορωνοϊού

Η Βενετία ήταν από την αρχή ένα από τα επίκεντρα της πανδημίας στην Ιταλία, θέτοντας αυστηρά μέτρα, όπως η ακύρωση του θρυλικού καρναβαλιού και τώρα το ιστορικό καφέ Caffè Florian είναι αντιμέτωπο με το ενδεχόμενο χρεοκοπίας.

Το Caffè Florian, που έκλεισε 300 χρόνια λειτουργίας, είναι ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα καφέ της Ευρώπης, ενώ αποτελούσε σημείο συνάντησης των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων του κόσμου. Η πανδημία του κορωνοϊού έχει μετατρέψει την άλλοτε τουριστική Βενετία σε πόλη-φάντασμα, απειλώντας με «λουκέτο» το εμβληματικό αυτό καφέ.

«Θα μείνουμε ανοιχτοί για όσο πιο πολύ μπορούμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι παραπάνω», είπε ο διευθυντής του Florian, Marco Paolini. Το Caffè Florian έχει αγαπηθεί για χρόνια από τον κόσμο παγκοσμίως, ιδρύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου του 1720 από τον Ιταλό επιχειρηματία Floriano Francesconi, στην Piazza San Marco, ενώ είναι γνωστό για την ιδιαίτερη διακόσμηση μπαρόκ από τον 18ο αιώνα.

Εκεί, σύχναζαν διάσημα ονόματα όπως ο γνωστός Γερμανός λογοτέχνης Johann Wolfgang von Goethe και ο θρυλικός Giacomo Casanova, αφού το Florian ήταν το μόνο καφέ που δεχόταν γυναίκες εκείνη την εποχή. Άλλοι γνωστοί επισκέπτες ήταν ο Λόρδος Byron, Charles Dickens, Ernest Hemingway, Andy Warhol, Charlie Chaplin κ.α.
  
Επίσης αποτέλεσε χώρο γυρισμάτων γνωστών ταινιών, όπως είναι η ταινία «Summertime» με την Katherine Hepburn και το «The Talented Mr. Ripley» με την Gwyneth Paltrow και τον Matt Damon.

Οι πολυτελείς και όμορφα διακοσμημένοι εσωτερικοί χώροι του καφέ διαθέτουν έργα τέχνης από σημαντικούς καλλιτέχνες του 19ου αιώνα, όπως από τον Goldoni. Διακοσμημένο με κόκκινες πολυθρόνες από βελούδο, έπιπλα από μάρμαρο, καθρέφτες και τοίχους με φύλλα χρυσού, το καφέ είναι ένα αριστούργημα που χτίστηκε από τους Ιταλούς καλλιτέχνες Antonio Pascutti, Giuseppe Ponga και Cesare Rota, ενώ το 1895, γεννήθηκε εδώ η ιδέα της Μπιενάλε της Βενετίας και αποτίθηκε φόρος τιμής στον βασιλιά Umberto και τη βασίλισσα Margherita.

Η καφετέρια είχε σταματήσει να λαμβάνει χρήματα από το κράτος το 2019 και η κατάσταση έγινε χειρότερη αφού υπέστη απώλεια 80% το 2020. «Η σημερινή κρίση προφανώς ανήκει στον καθένα, αλλά για το Caffè Florian είναι σαν καθρέφτης μιας ολόκληρης πόλης, της Βενετίας, θύματος της δικής της παγκόσμιας τουριστικής επιτυχίας», εξήγησε ο Marco Paolini.

«Ο εορτασμός της 300ής επετείου μια επιχείρησης με κλειστές τις πόρτες είναι η εμβληματική εικόνα αυτής της κρίσης της Βενετίας και εν γένει των πόλεων τέχνης. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Florian είναι ένα σύμβολο, το οποίο μπορείτε να εκλάβετε ως ένα παράδειγμα των πολλών ιστορικών δραστηριοτήτων που τώρα είναι σε βαθιά κρίση. Και του οποίου η κρίση δεν έχει μόνον οικονομική αξία, αλλά πάνω απ’ όλα ιστορική αξία, μιας και είναι κομμάτια της ιστορίας της Ιταλίας γνωστά σε όλον τον κόσμο», ανέφερε ο Paolini ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του.

Με ένα αβέβαιο μέλλον, το καφέ επιβιώνει με χρήματα από τους ενδιαφερόμενους και πωλήσεις από το διαδικτυακό κατάστημα δώρων, που διαθέτει είδη όπως ιστορικά βιβλία, αλεσμένο καφέ και μεταξωτά φουλάρια.