Blog

09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Γιατί το Πάσχα στα Χανιά είναι Παράδοση

0 comments 0 share

Μεγάλη Πέμπτη στα Χανιά

Από τη Μεγάλη Πέμπτη οι Χανιώτες ετοιμάζονται για την Ανάσταση, οι γυναίκες βάφουν τα κόκκινα αυγά και οι άντρες μαζεύουν ξύλα για το κάψιμο του Ιούδα. Όπως προστάζει το έθιμο, το ξύλινο ομοίωμα του Ιούδα γυρνάει από σπίτι σε σπίτι, οι άντρες το χτυπούν γιατί πρόδωσε τον Χριστό. Οι γυναίκες πάλι, δίνουν παλιά ρούχα για να ντυθεί ο βρώμικος Ιούδας γεμίζοντας το με άχυρα.
Όπως είθισται, οι γυναίκες στα Χανιά τη Μεγάλη Πέμπτη αρχίζουν τις προετοιμασίες για την Ανάσταση φτιάχνοντας ζυμωτές νοστιμιές. Τα παραδοσιακά  τσουρέκια, οι λαμπροκουλούρες με τα κόκκινα αυγά, τα κουλουράκια και τα καλιτσούνια (χειροποίητες τυρόπιτες με μυζήθρα ή κεφαλοτύρι) είναι οι «σπεσιαλιτέ» των ημερών.
Στις προετοιμασίες των ημερών είναι και το βάψιμο των κόκκινων αυγών που γίνεται μερικές φορές και με χρώματα λουλουδιών. Όπως λέγεται, πριν βάψουν τα αυγά κολλούν μικρά άνθη και με αυτόν τον τρόπο τα σχέδιά τους αποτυπωνόταν πάνω.
Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης οι γυναίκες συγκεντρώνονται για το στόλισμα του Επιταφίου, στολίζοντας τον με λουλούδια και στεφάνια. Οι ανύπαντρες κοπέλες μαζεύουν κρίνους, τριαντάφυλλα και άνθη λεμονιάς από τους κήπους, για να στολίσουν τον ομορφότερο Επιτάφιο… Στα Χανιά ο Επιτάφιος είναι θέμα ανταγωνισμού για τον ομορφότερο της περιοχής.

 

Μεγάλη Παρασκευή στα Χανιά

Τη Μεγάλη Παρασκευή πριν την περιφορά του Επιταφίου υπάρχει το έθιμο ο ιερέας να μνημονεύει εντός της Εκκλησίας τα ονόματα όλων των κεκοιμημένων συγχωριανών της κάθε οικογένειας, πηγαίνοντας πολλές γενεές πίσω. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής θα ακούσεις το μοιρολόι «Σήμερα μαύρος ουρανός», το οποίο αναφέρεται στη σταύρωση του Χριστού.
Αγόρια και κορίτσια της ενορίας μοιρολογούν και κρατώντας ένα στεφάνι με τα ωραιότερα λουλούδια της εποχής το καταθέτουν στον Επιτάφιο ή στον τάφο του πρόσφατα νεκρού της ενορίας τους. Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής όλοι οι πιστοί ακολουθούν την περιφορά του Επιταφίου στα σοκάκια των Χανιών ψάλλοντας τους ύμνους των ημερών. Μετά την περιφορά οι πιστοί παίρνουν τα λουλούδια στα σπίτια τους έτσι η ευλογία πάει σε κάθε νοικοκυριό.
Την Μεγάλη Παρασκευή συνιστούμε να παρακολουθήσεις την υπαίθρια λειτουργία της αποκαθήλωσης στο χωριό Βουλγάρω. Μπορείς επίσης να επισκεφθείς τα παραδοσιακά παζάρια στις Βουκολιές, στην Κίσσαμο και στις Βρύσσες. Αυτά τα παζάρια είναι ξακουστά από τον καιρό της τουρκοκρατίας. Σήμερα έχουν προσαρμοστεί στο εμπορικό πνεύμα της Κρήτης, εκθέτοντας τοπικά προϊόντα των περιοχών και κρητικών επιχειρήσεων.

 

Φουνάρα!!!

Η Φουνάρα ή αλλιώς το κάψιμο του Ιούδα, είναι αυτό που προστάζει η παράδοση το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. Κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής μικροί και μεγάλοι μαζεύουν ξύλα στο προαύλιο των εκκλησιών με σκοπό να τα δημιουργήσουν ένα μεγάλο σωρό, δηλαδή τη Φουνάρα. Στην κορυφή της σωρού τοποθετείται το σκιάχτρο του Ιούδα και ανάβουν τη φωτιά για να κάψουν τον Ιούδα. Με το «Χριστός Ανέστη» θα ακούσεις τις γνωστές μπαλοθιές των Κρητικών, πυροτεχνήματα και τις καμπάνες να ηχούν στα χαρμόσυνα νέα της Ανάστασης του Χριστού.
 

Κυριακή του Πάσχα στα Χανιά

Την Κυριακή του Πάσχα στα Χανιά, αν είσαι λάτρης των εθίμων, προτείνουμε να παρακολουθήσεις το τελετουργικό της «ωμοπλατοσκοπίας» στις ορεινές περιοχές. Το τελετουργικό πραγματοποιείται από τους βοσκούς της περιοχής, που πιστεύουν ότι το πασχαλινό αρνί διαθέτει προφητικές δυνάμεις. Έτσι «διαβάζουν» τη σπάλα του προφητεύοντας το μέλλον. Αν όχι, τότε σίγουρα θα απολαύσεις οβελία σε κάποια γωνία της πόλης, είτε είσαι φιλοξενούμενος κάποιου ντόπιου, είτε σε κάποιο παραδοσιακό στέκι των Χανιών.

Κάνε κρατηση για το ταξίδη σας στα Χανιά 
Για Online Κράτησεις μπείτε εδώ
Αναλυτικός Τιμοκατάλογος

Για περισσότερες πληροφορίες Καλέστε στο 2310555556
ή επισκεφτείτε τα γραφεία μας στην Ν.Κουντουριώτη 19, Κάτω στο λιμάνη...
http://www.grecos.gr