Blog

15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020

Μουσείο φυσικής ιστορίας και μανιταριών Μετέωρα

0 comments 0 share
Στα Μετέωρα, και ειδικότερα στην πόλη της Καλαμπάκας, άνοιξε πρόσφατα και λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.
 Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ. περίπου. Το Ζωολογικό, στο οποίο εκτίθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών και των Μανιταριών, στο οποίο υπάρχουν περί τα 250 διαφορετικά είδη. Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ πολλά από αυτά είναι πολύ σπάνια. Καλύπτουν πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον.
Τα μανιτάρια είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες της περιοχής.
Εκείνο όμως που κάνει εξαιρετικό το μουσείο δεν είναι μόνο η ποιότητα των εκθεμάτων του, αλλά κυρίως ο τρόπος παρουσίασής τους, που το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ανταγωνιστικό με ανάλογα ευρωπαϊκά. Τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό τους περιβάλλον (π.χ. δάσος, υγρότοποι, αλπική ζώνη κτλ) σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας. Έτσι προκύπτει ένα εξαιρετικά αισθητικό αποτέλεσμα, το οποίο ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους, γεγονός που αποτυπώνεται καθημερινά στο βιβλίο εντυπώσεων του Μουσείου, αλλά και στη σελίδα μας στο facebook και στον μεγαλύτερο ιστότοπο ταξιδιωτικών εμπειριών στον κόσμο, το TripAdvisor. Φράσεις όπως «μαγευτική εικόνα», «θεατρικό σκηνικό», «τεράστιο έργο τέχνης», «πρωτοποριακό έργο», «μοναδική προσπάθεια», «παραμυθένιο περιβάλλον» κ.α., είναι μόνο μερικές από τις εντυπώσεις που ακούγονται και γράφονται καθημερινά. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι, παρόλο το σύντομο διάστημα λειτουργίας του, έχει γίνει αντικείμενο θερμών σχολιασμών από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας, έντυπα και ηλεκτρονικά, γεγονός που κατά τεκμήριο μαρτυρεί την ποιότητα και την αισθητική του επάρκεια.
Επίσης εκείνο που ολοκληρώνει το όραμα των ιδρυτών του Μουσείου είναι η φιλοξενία εκθέσεων ζωγραφικής και γλυπτικής, ατομικών ή ομαδικών, γιατί πιστεύουν ότι η φύση και το περιβάλλον συνδέονται άρρηκτα με την πολιτιστική κληρονομιά και δημιουργία.
Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η λειτουργία του και το πληροφοριακό υλικό του στηρίζονται στην επιστημονική γνώση που εγγυάται η συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αποτελεί και τον επίσημο επιστημονικό του σύμβουλο. Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι το Μουσείο μπορεί να ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη, τόσο με την αισθητική του, όσο και με τις πληροφορίες που διαθέτει για τα εκθέματά του.
Η επίσκεψή όμως δεν σταματά εδώ! Συνεχίζεται στο cafe του Μουσείου με θέα τους βράχους των Μετεώρων και ολοκληρώνεται στο πωλητήριο, όπου μπορεί κανείς να βρει μοναδικά αναμνηστικά και κυρίως πολλά είδη άγριων μανιταριών, εξαιρετικής ποιότητας και σε καταπληκτικές συσκευασίες. Τα μανιτάρια αυτά, με το λογότυπο και την εγγύηση του Μουσείου, αποτελούν ιδανικά δώρα με ένα προϊόν της ελληνικής φύσης, που η νοστιμιά του θα μείνει αξέχαστη. Τα μανιτάρια προέρχονται από την ευρύτερη περιοχή η οποία φημίζεται για την ποσότητα, αλλά κυρίως για την ποιότητά τους. Έπειτα από όλα αυτά, μπορεί κανείς να αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο μουσείο, όπου τα πάντα είναι στατικά. Είναι ένα μουσείο με ιδιαίτερη δυναμική, που προσπαθεί να ικανοποιήσει ποικιλοτρόπως τις απαιτήσεις των επισκεπτών του. Γι' αυτό και κάθε επίσκεψη σε αυτό, αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Αν θέλετε να επισκεφτείτε το μουσείο κάντε κράτηση στην εκδρομή μας "Τρίκαλα - Καλαμπάκα - Μετέωρα - Λίμνη Πλαστήρα - Μέτσοβο". Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 2310555556